Pasen is weer achter de rug en dus ook de Paasbrunch, die al bijna een traditie is. Het was weer gezellig en druk met alle -in totaal 10- kinderen en kleinkinderen, en natuurlijk met allerlei lekkere hapjes.
Op tafel dit jaar: gazpacho, taartjes met rode uienmarmelade, hartige muffins, rode bieten/venkel/sinaasappelsalade, driehoekige volkorenbroodjes en breekbrood met kaneel. Daarbij nog -uiteraard- beschilderde eieren, harde broodjes en paashaas pannenkoeken voor de kleintjes. Het was, zoals altijd, ruim voldoende ;-).
Elk jaar neem ik me voor om niet te veel te maken (lees niet te lang in de keuken te staan), maar dat lukt toch nooit helemaal.
Hartige muffins heb ik al eerder gemaakt, maar voor een grote groep gaan daar toch heel wat eitjes en voorbereidingstijd in zitten. Zoekend naar inspiratie kwam ik dit recept tegen in de Allerhande. Het zag er erg leuk uit, makkelijk en snel klaar. Je kunt dit natuurlijk ook maken met bladerdeeg, maar brood is heel wat minder vet en bovendien goedkoop. Hoef je er geen twaalf te maken, of wil je een vegetarische versie, denk dan eens aan toevoeging van bijv. zongedroogde tomaatjes, geraspte kaas of mozzarella.
Tip: gebruik geen oud brood, dit valt tijdens het uitrollen uit elkaar!
Missie geslaagd!
Wat heb je nodig (voor 4 muffin):
- 4 sneetjes wit casinobrood *
- 4 eieren
- 4-8 plakjes ontbijtspek
- lente-ui, alleen het groen
- 4 tl gesmolten boter
Benodigdheden:
- muffinblik (of stevige losse vormpjes)
- deegroller
- bakkwastje
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).
Snijd de korsten van het brood. Gebruik een deegroller om het brood uit te rollen. Door het rollen wordt het brood veel compacter en dunner, met als resultaat een knapperig deegbakje. Dit kun je ook al de avond tevoren of ’s ochtends doen. Bewaar het brood dan in een afsluitbare doos of plastic zak.
Besmeer één kan van het brood met de boter. Kwast het muffinvormpje in. Vouw nu het brood voorzichtig in de vorm met de beboterde kant naar beneden. Het is een beetje zoeken hoe dit het makkelijkst kan. Let er in ieder geval op dat het brood niet scheurt, dan heb je een lekkend bakje en loopt je ei er uit. Ik heb een zijkant een beetje geplooid en die voorzichtig in de vorm gedrukt, daarna de tegenoverliggende zijkant ook zo en tenslotte de bodem voorzichtig aangedrukt.
Leg nu het ontbijtspek langs de zijkant van het deegbakje. Breek het ei er in en bak op een rooster in het midden van de oven.
Voor een zachtgekookt ei 18 minuten, voor een gestolde dooier 20 minuten.
Haal de muffin voorzichtig uit de vorm en strooi er wat ringetjes lente-ui (of ander groen) over. Serveer meteen.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten
Bereiden: 20 minuten
* Een half casino zijn ongeveer 10 sneetjes brood. Heb je ander brood dan kan dat natuurlijk ook. Snijd het dan wel in een vierkant, dat staat mooi in de muffinvorm.
De andere gerechtjes:


