Lasagne bolognese

Deze lasagne is al jaren favoriet hier in huis. Op de een of andere manier vinden wij de combinatie lasagne met ragù bolognese het lekkerst. Vooral als je de tijd neemt voor de bereiding, heeft de saus een intense volle smaak. Overigens zonder de traditionele bechamelsaus, maar met mozzarella on top.

In de lasagne “verstop” ik een kleine courgette, heel dun in plakjes geschaafd. Op die manier krijgen we net iets meer groenten binnen, want we vinden dit zo lekker dat we eigenlijk geen zin hebben in een salade erbij.
Dit recept is voldoende voor 3 personen. Geef je er een salade bij dan is het net genoeg voor vier.

LasagneBolognese

Wat heb je nodig (voor 3 personen):

 • 400 gr (bio) rundergehakt
 • 1 dikke ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 winterwortel
 • 3 stengels bleekselderij met blad
 • 1 laurierblad
 • 4 takjes tijm
 • 2 takjes rozemarijn
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1,5 runderbouillonblok
 • 500 ml water
 • ca. 250 gr lasagnevellen (ik gebruik meestal de langwerpige, die passen goed in de vorm)
 • 1 kleine courgette
 • ca. 100-150 gr geraspte pecorino of Parmezaanse kaas
 • 1 bol mozzarella of mini mozzarella
 • 1 ovenschaal van ca. 20×25 cm en 1,5 liter inhoud

LasagneBolognese

Hoe maak je het:

Zet een grote pan op matig vuur. Begin met het rul bakken van het gehakt. Hak ondertussen de ui en knoflook fijn en voeg toe aan het gehakt. Draai het vuur weer wat lager, zodat de ui niet kan aanbranden.

Schil of schrap de wortel en maak de bleekselderij schoon. Bewaar het blad. Snijd beide groenten in kleine blokjes. Je kunt er ook voor kiezen ze grof te raspen, dat gaat een stuk sneller. Ik vind het wel leuk/prettig om het te snijden. Snijd de wortel in plakjes, die in reepjes en de reepjes in kleine blokjes. Snijd de bleekselderij ook in reepjes en dan in blokjes. Het is wel belangrijk dat alles ongeveer dezelfde grootte heeft, zodat alles uiteindelijk ook gelijk gaar is.

Voeg de groente toe aan het gehakt en laat dit 5 minuten mee smoren. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat ook die even smoren. Dan de kruiden erbij, samengebonden met een keukentouw of alleen het blad, waarbij de rozemarijnnaaldjes fijn gehakt moeten worden. Het is niet prettig als je straks rozemarijnnaaldjes tegenkomt in je lasagne. Laurier kan er heel bij. Dan de bouillonblok, de tomaten uit blik er bij en het water.

Breng het geheel langzaam aan de kook en laat dan op het kleinste pitje ca. 2-3 uur pruttelen. Controleer af en toe of er nog voldoende vocht is, voeg anders nog wat water toe. Proef na een uur op smaak en voeg evt. nog zout en peper toe.

Tot hier kun je de bolognese saus ook de dag of avond van te voren al bereiden. Laat dan afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Begin met het opbouwen van de lasagne.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Verwarm indien nodig ook de saus. Was de courgette en schaaf zo dun mogelijk.

Begin in een passende ovenschaal met een laagje saus, daarop 3 vellen lasagne. Dan weer een laagje saus (zodat alle pasta met een dun laagje bedekt is), een klein beetje geraspte kaas, daarop plakjes courgette en 3 vellen lasagne. Herhaal dit nog een keer. Als laatste eindig je met een laagje saus en de rest van de geraspte kaas. Snijd evt. de mozzarella in stukjes en verdeel over de geraspte kaas.

Bak de lasagne in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar. Controleer evt. met een mes of de pasta beetgaar is. Laat 5 minuten staan, de saus zal dan nog een beetje indikken.
Hak de achtergehouden selderijblaadjes fijn en strooi deze over de lasagne.

Wij vinden dit het lekkerst zónder salade en brood, maar het kan natuurlijk ook mét.

Buon appetito!

LasagneBolognese

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15-30 minuten (afhankelijk van je snijtechniek)
Wachttijd: 2-3 uur suddertijd
Bereiden: ca. 45 minuten (incl. oventijd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s