Ravioli is zelf gemaakt zo ontzettend lekker!

Zelf pasta maken, ja gezellig! Vriendin L. had nog een favoriet pasta recept en ik stelde voor ook zelf de pasta te maken. Dat was voor mij alweer jaren geleden, het leek me wel gezellig dat samen te doen. Het resulteerde in een tagliatelle alla puttanesca. De tagliatelle was wat aan de dikke kant, maar smaakte super. Vorige week besloten we onze pastatechniek te verbeteren door het maken van ravioli met een vulling van spinazie en ricotta. Als sausje ging er een in gebruinde boter gebakken salie overheen. Het smaakte echt overheerlijk!

Ravioli

Bij het maken van pasta zijn een aantal zaken belangrijk:

  1. Goed meel: doppio zero, meel van harde durum tarwe of goede patentbloem.
  2. Met de hand kneden.
  3. Een rusttijd van 30 minuten in de koelkast.

Eigenlijk wilde ik er nog bij zetten: met z’n tweeën onder het genot van een goed glas wijn. Maar dat is geen voorwaarde, dat maakt het alleen maar heel gezellig.

Pasta maken is heel leuk en vooral: helemaal niet moeilijk.

Ravioli met spinazie en ricotta

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

Voor de pasta:

  • 200 g pastameel
  • 2 eieren (M)

Voor de vulling:

Ravioli

  • 300 g spinazie
  • 1 grote ui
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas, plus extra voor het garneren
  • zout, peper en nootmuskaat

Voor de salieboter:

  • ca. 100 g ongezouten boter
  • 12 salieblaadjes

Benodigdheden:

  • Pastamachine of deegroller
  • Bakkwastje
  • Deeg uitsteker of roller of een scherp mes

Hoe maak je het:

  1. Begin met het pastadeeg, kijk voor uitgebreide informatie bij Pasta maken, het basisrecept.
    Maak een bergje van het meel, met in het midden een kuiltje. Klop de eieren los, giet in het kuiltje en roer met een vork langzaam het meel er door. Kneed dan ca. 20 minuten tot een soepel deeg. Verpak in plasticfolie en laat een half uur in de koelkast rusten.
  2. Voor de vulling: was de spinazie en laat goed uitlekken. Snipper het uitje en de knoflook en fruit in een wok zachtjes gaar op middelhoog vuur. Haal uit de pan en zet apart. Maak de pan schoon met een stukje keukenpapier zodat er geen restjes ui achterblijven. Verhit een scheutje olie, voeg een flinke hand spinazie toe, bak op hoog vuur en laat al omscheppend slinken, voeg dan een volgende hand spinazie toe. Ga zo door tot alle spinazie gebakken is. Voeg zout, peper en een beetje nootmuskaat toe en breng op goed op smaak. Laat in een vergiet even uitlekken, hak dan de spinazie en doe weer terug in het vergiet. Druk met de bolle kant van een lepel zo veel mogelijk vocht er uit.
  3. Meng nu het uienmengsel met spinazie, ricotta en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Proef! Meng er dan het ei door. Zet koel weg.
  4. Rol het pastadeeg uit tot stand 9, zie ook weer het basisrecept.
  5. Voor het maken van de ravioli kun je verschillende werkwijzen hanteren:
    1. Op één vel leg je aan de bovenkant in de lengte theelepels vulling, zo ver uit elkaar dat je ze na het vouwen nog los kunt snijden.
    2. Gebruik één vel om de vulling op te leggen en leg een tweede vel dat je iets groter hebt uitgerold er op.
    3. Steek rondjes uit, schep er vulling op en vouw dubbel tot een halve cirkel maan (mezza lune). Misschien niet de officiële ravioli, maar het ziet er wel leuk uit.
    Ravioli (2)
    Schep telkens een theelepel vulling op het pastadeeg, kwast een beetje water tussen de vulling door. Vouw dan de andere helft er overheen en druk eerst rondom de vulling het deeg voorzichtig goed aan waarbij je de lucht er ook uitdrukt. Snijd dan de ravioli los van elkaar. Dit kun je doen met een deegrollertje of met een uitsteekvormpje.
    Leg de ravioli op een bebloemde theedoek of een vel bakpapier los van elkaar, zodat ze niet aan elkaar plakken.
  6. Laat voor de salieboter in een koekenpannetje op laag vuur de boter smelten. Voeg de salieblaadjes toe en laat ze zachtjes een minuut of 2 meebakken tot ze knapperig zijn. Leg op een vel keukenpapier. Houdt de boter warm.
  7. Breng ruim water aan de kook en kook de ravioli in ca. 5 minuten al dente. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van je pasta. Is je pasta goed dun, begin dan zeker op 4 minuten te proeven.
  8. Verwarm de borden voor. Dit kun je doen door er kokend water in te gieten, maar je kunt ze ook met wat water in de magnetron verwarmen. Of in de (stoom) oven op ca. 40 graden.
    Schaaf of rasp de overige Parmezaanse kaas en zet klaar in een schaaltje.
  9. Schep de ravioli met een schuimspaan uit het water, laat even uitlekken en schep meteen in de warme borden.
    Schenk er de warme salieboter overheen. Geef de Parmezaanse kaas er apart bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s