Tompouce met vanille-ijs en vers fruit

Wat doen jullie met bladerdeeg dat je overhoudt? Ik bewaar het altijd, maak er soms een soort koekje of een soepstengel van en helaas belandt het ook wel eens in de prullenbak. Nu had ik over van 12 uientaartjes en voor deze grote hoeveelheid vond ik dat toch wel zonde. Vandaar dat ik de restjes heb uitgerold en in plakjes gesneden. Voor het uitrollen heb ik mijn pastamachine gebruikt ;-). Dat ging heel goed overigens, al moet het deeg niet te warm worden want dan valt het uit elkaar.

Houdt er wel rekening mee dat na vouwen en rollen en vouwen en rollen het deeg een stuk elastischer wordt. Het zal tijdens het bakken krimpen in de richting waarin het is uitgerold. Mijn deegplakjes hadden ongeveer de tompouce afmeting (4×8 cm). Na het bakken bleven er nog smalle strookjes over. Het was niet mijn bedoeling, maar het ziet er wel leuk uit!

Bladerdeeg

Gebruik je restjes bladerdeeg? Laat het dan een beetje op kamertemperatuur komen, stapel het op en begin voorzichtig uit te rollen. Gebruik een beetje bloem om je werkblad en deegroller mee te bestuiven, zodat het deeg niet blijft plakken.
Bladerdeeg
Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1-2 mm dikte. Snijd deegplakjes van bijvoorbeeld 5×10 cm uit waarbij je de lange kant uit de lengte haalt.
Bladerdeeg
Na het bakken zal het deeg dan in de lengte en niet in de breedte gekrompen zijn.
Bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte) en bak in het midden van de oven in ongeveer 10-15 minuten goudbruin. Laat in de oven staan met de deur open tot het gedeeltelijk is afgekoeld. Houd je nog over na gebruik, dan kun je het bewaren in een luchtdichte doos.

Voor het dessert van de foto hierboven heb ik gebruikt:

  • 2 velletjes bladerdeeg (of een rest), gehalveerd en gebakken.
  • 2 kopjes rood fruit, rode bessen of bosbessen (vers of diepvries)
  • 1 el rietsuiker (of andere zoetstof)
  • vanille-ijs
  • 1 tl poedersuiker (garnering)

Hoe maak je het:

Verwarm het fruit met de suiker in een koekenpan tot de suiker net gesmolten is en het fruit nog niet helemaal uit elkaar valt. Laat goed afkoelen. Haal het ijs uit de vriezer en laat het iets zacht worden.

Halveer de bladerdeegplakjes voorzichtig. Als ze goed luchtig zijn geworden, gaat dit prima met een broodmes. Leg op elk bordje 2 (onderkant) plakjes. Schep hierop met een meloenbolletjeslepel 3 bolletjes ijs. Verdeel het fruit over het ijs en dek af met de bovenkanten van de plakjes. Schep eventueel nog wat fruit er bovenop en bestuif met een beetje poedersuiker.

Bladerdeeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s