Zelf pasta maken, het basisrecept

Het lijkt een hele klus, zelf pasta maken, maar dat valt reuze mee. Voor twee personen kun je in binnen anderhalf uur een verse pasta op tafel zetten. Vandaag heb ik de pasta gecombineerd met een klassieke bolognese (zie hier voor het recept). Je weet niet wat je proeft! Zelfgemaakte pasta is zo waanzinnig lekker, het tilt zelfs de meest eenvoudige saus naar een hoger niveau.

Tip: wil je het zelf proberen, neem er dan de tijd voor. Zeker de eerste keer is het nog even zoeken naar de voor jou handigste werkwijze. Maar laat je vooral niet afschrikken door de lengte van mijn verhaal. Het is echt de moeite waard en geweldig leuk om je eigen pasta te maken. Veel plezier met maken! Ik zou het leuk vinden als je in de comments een fotootje plaatst van je zelfgemaakte pasta :-).

Pasta Basisrecept
Pasta Basisrecept

Voordat je begint

Er zijn twee soorten pasta: op basis van ei of water. Heb je geen eieren in huis, eet je veganistisch of ben je er allergisch voor eieren, dan kun je tóch nog pasta maken. Je vervangt het ei door water, makkelijker wordt het niet!

Het is belangrijk het juiste meel te kiezen. Ga bij voorkeur voor harde durum tarwe, meel met sterke gluten. De supermarkt verkoopt soms Semolina meel van De Cecco of Semola di grano duro. Maar je kunt het ook kopen bij een molenaar, of misschien in de Turkse supermarkt. En anders is er nog internet!

Durum tarwe is lichtgeel van kleur en korrelig, heel anders dan bloem. Gebruik in ieder geval niet de tarwebloem uit de supermarkt. Je pasta is dan minder lekker, valt misschien zelfs uit elkaar en dat zou zonde zijn van al het werk.

In dit recept ga ik uit van 100 gram meel per persoon en 1 middelgroot ei (dit weegt ongeveer 50 gram) of 45 gram water. Ben je niet zo’n grote eter, of wil je een groenteschotel naast de pasta serveren, ga dan voor 2 personen uit van 150 gram meel en 1,5 ei of 70 gram water.


INGREDIËNTEN

 • 200 gram durum tarwe + extra voor het uitrollen
 • 2 eieren (L) of 90 gram water
 • mespunt zout

En verder:

 • pastamachine of deegroller
 • schone theedoek

BEREIDING

Laat alle ingrediënten (ook het meel) op kamertemperatuur komen.

Weeg het meel af, meng met het zout en maak een bergje met een kuiltje er in op je werkblad of in de kom. Breek de eieren (of giet het water) hierin. Klop de eieren los met de vork. Meng dan beetje voor beetje met je vork het meel bij het ei. Roer het tenslotte goed door.
 
Dan begint het betere handwerk! Kneed het deeg ongeveer 10 minuten (liever iets langer dan korter). Het zal als een ontzettende kliederboel beginnen, maar dit wordt na verloop van tijd beter. Het meel neemt dan het vocht op. Dus probeer je in te houden en er geen extra meel aan toe te voegen. Na ca. 10 minuten heb je een soepel deeg dat niet meer aan je werkblad plakt.
 
Duw het deeg plat en verpak het luchtdicht in plasticfolie. Leg het een half uur in de koelkast om te laten rusten. Gebruik deze tijd om bijv. je saus (af) te maken en je bijgerecht te bereiden.

Klem de pastamachine vast aan je aanrecht of tafel. Leg een schone theedoek klaar. Bestrooi je werkblad en de handdoek met wat meel.
Haal het deeg uit de koelkast, snijd het in twee stukken (of in vieren voor 2 personen, enz.). Op die manier heb je handzame stukjes deeg die je nog kunt hanteren als je aan het uitrollen bent. Begin met het eerste stuk en laat de andere nog even in het plastic verpakt om uitdrogen te voorkomen.

Bij gebruik van de pastamachine:
begin bij stand 1 (de grootste afstand tussen de rollen).
 
Plet het deeg goed, zodat het door de pastamachine past. Houd het deeg losjes in de linkerhand, draai met de rechter. Is het er bijna door, vang het dan op met je linkerhand, vouw het dubbel en draai het weer door de pastamachine.
 
Doe dit nog 2 keer, het pastadeeg wordt hier elastischer door. Vang het deeg weer op leg in het meel en draai om zodat beide kanten met meel bedekt zijn. Draai nu naar stand 2, haal het deeg door de machine en leg weer op het werkblad in het meel (beide kanten). Draai nu naar stand 3 en ga zo door tot stand 6 of 7 (afhankelijk van waarvoor je de pasta wilt gebruiken).

Wil je er lasagnevellen mee maken, dan is de pasta nu klaar. Snijd met een scherp mes in brede repen. Laat ook nu de pasta op een met meel bestrooide theedoek rusten.
Voor spaghetti of tagliatelle leg je pastavel nu op de theedoek, zodat het een beetje kan drogen. Op die manier kun je er straks makkelijker tagliatelle van snijden.
Rol de overige porties deeg op dezelfde manier uit. Verzet nu het handvat in de stand van de tagliatelle of spaghetti.
 
Draai voorzichtig het eerste pastavel er door. Vang op en hussel voorzichtig even, zodat de pasta niet aan elkaar plakt. Strooi er eventueel nog wat meel over en hussel nog eens. Leg terug op de handdoek en spreid de pasta een beetje uit. Doe hetzelfde met de overige vellen. Laat de pasta weer 5 minuten drogen.

Het kan natuurlijk ook met een deegroller.
Werk op dezelfde manier, dus regelmatig keren en bestrooien met meel zodat het deeg niet aan het werkblad plakt.
In vorm snijden: vouw een vel dubbel, bestrooi met meel, vouw nog eens en ga zo door tot je deeg een smalle “rol” is. Snijd dan met een scherp mes reepjes in de gewenste breedte. Schud wel meteen los, zodat de pasta niet aan elkaar plakt.
Laat de pasta weer 5 minuten drogen.

Pasta Basisrecept

Verhit ruim water met zout in een grote pan. De pasta hoeft maar 2-3 minuten zachtjes te koken, dus zorg dat je pastasaus klaar staat.
Zet een vergiet in een mooie serveerschaal. Proef na 2 minuten of de pasta al dente is. Schep dan een kopje kookwater en zet apart. Giet de pasta af in de vergiet, zet het vergiet op de pan terug en gooi het water uit de schaal weg. Doe de uitgelekte pasta over in de nu warme schaal, schep de saus er op. Meng met de pasta en voeg als dat nodig is nog een beetje kookwater toe.

Serveer meteen!

Tot slot: Pasta op basis van water kun je ook goed drogen. Maak dan nestjes van de pasta na het uitrollen en laat op een blad of in een grote kom volledig drogen. Bewaar dan in een goed afgesloten bus. Verse pasta invriezen kan ook, maar dat is een heel gedoe ;-). Waarschijnlijk kun je het deeg ook invriezen, zodat je het op de dag dat je het wilt gebruiken enkel hoeft uit te rollen. Gaan we nog eens proberen!

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 15 minuten.
Bereiden: ca. 1 uur (incl. 1/2 uur wachttijd).

8 thoughts

  1. Hoi Helga, ik heb wel gelezen dat je speltmeel ook voor pasta kunt gebruiken, alleen heb ik dit nog niet gemaakt. Het is zeker de moeite waard om eens uit te proberen! De hoeveelheden blijven dan hetzelfde. Ik ben wel benieuwd naar het resultaat als je het gaat proberen. Succes!
   Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s