Sinds een aantal jaren maak ik elk voorjaar wel een keer deze groene aspergetaart, dus tijd om dit recept nog eens in het zonnetje te zetten. Voor de echte feestelijke variant gaat er een kilo groene asperges in. Op een gewone zondag mag het ook wel iets minder zijn en smokkel ik er wat erwtjes in. Ik gebruikte hiervoor diepvrieserwtjes en dat gaat heel goed. Alleen… laat ze vooraf goed ontdooien en bak ze ook even mee met de asperges. Voor de smaak is dit niet nodig, maar bevroren erwtjes laten nogal wat vocht vrij waardoor de kans bestaat dat de taartbodem niet helemaal droog bakt.
Dit keer vergeet ik ook niet het amandelschaafsel over de taart te strooien, ziet er toch iets mooier uit! 😉
Tip: de bodem is erg lekker en smaakt ook uitstekend bij andere hartige taarten. Als je toch bezig bent, kun je makkelijk ook een dubbele hoeveelheid maken en de helft invriezen. Dat is handig voor een volgende keer.
Voor de vulling heb je 60 gram amandelmeel nodig. Heb je dit niet, dan kun je ook gepelde (blanke) amandelen gebruiken. Het is wel iets meer werk om ze fijn te malen/hakken, maar amandelmeel is behoorlijk prijzig en als je het zelden gebruikt is het zonde.
Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
- 200 gr patentbloem
- 1 tl zout
- 100 gr boter
- 50 ml koud water
- 15 gr Parmezaanse kaas
Voor de vulling:
- 500 gr groene asperges
- 250 gr (diepvries) erwtjes
- 1/2 ui
- 3 + 1 el olijfolie
- zout en peper
- 150 gr boter
- 60 gr bloem
- 60 gr amandelmeel (of blanke amandelen)
- 2 eieren
- zout en peper
- 30 gr amandelschaafsel
Voor de bereidingswijze klik hier.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 30 minuten (incl. wachttijd)
Bereiding: 50 minuten (incl. 40 minuten oventijd)
2 thoughts