Lekkere hartige hapjes van bladerdeeg

Van het restje bladerdeeg had ik nog enkele afgebakken plakjes over. Nu eens geen zoete vulling, maar een hartige versie. Ideaal voor bij een borrel of als amuse bij de maaltijd. Het hoeft niet erg duur te zijn, alleen door wat aandacht te besteden aan het opmaken van de hapjes ziet het er al prachtig uit.

Bladerdeeg hapje

Wat heb je nodig (voor de 4 toastjes van de foto):
Bladerdeeg Hapje

  • 4 bladerdeeg toastjes (of 2 als je ze kunt halveren), gemaakt van 1 plakje bladerdeeg
  • 1 of 2 smaaktomaatjes
  • 1 of 2 radijsjes
  • 2 blaadjes sla
  • 2 el  rode uien marmelade (klik voor het recept)
  • 4 mini mozzarella
  • 2 tl gele pesto (rood of groen kan natuurlijk ook)
  • 1 lente-ui
  • peper en zout
  • evt. wat eetbare bloemetjes van kruiden zoals bieslook, marjolein, chinese bieslook (of knoflook bieslook)

Hoe maak je het:
Het bladerdeeg voor deze toastjes had ik nog over. Ik heb ze in repen uitgerold, gesneden op ongeveer 5×10 cm en op 180 graden in de oven afgebakken (klik hier voor uitgebreide uitleg). Afhankelijk van het merk bladerdeeg bolt het wat meer of minder op. Je kunt natuurlijk ook “gewone” toastjes, bruchette, of geroosterd brood (in reepjes/driehoekjes) gebruiken.
Is het bladerdeeg goed luchtig gebakken zoals op onderstaande foto, dan kun je ze met een broodmes voorzichtig halveren.
Bladerdeeg hapje

Maak de groenten schoon. Voor toastjes van dit formaat vind ik het altijd prettig als het beleg in kleine stukjes is gesneden. Het wordt anders zo’n kliederboel (denk aan slierten ui of sla op je kin). Dus: pluk de sla in stukjes, snijd tomaat in blokjes, radijs, mozzarella en lente-ui in plakjes. Ook de uienmarmelade snijd ik even kleiner.

Maak de toastjes als volgt op:

  1. blaadjes sla, plakjes radijs, stukjes tomaat, peper en zout, mozzarella, pesto, lente-ui.
  2. blaadjes sla, rode uienmarmelade, mozzarella, peper en zout, lente-ui.

Dit zijn maar twee voorbeelden, andere ideeën zijn:

  1. sla, tonijn, citroenrasp, kappertjes
  2. sla, gerookte zalm, kruidenroomkaas, bieslook
  3. sla, grof gehakte guacamole, bieslook en bieslookbloemetjes
  4. sla, plakje Manchego (of andere pittige) kaas, lepeltje chutney/jam
  5. geroosterde courgette in plakjes met zachte geitenkaas even onder de grill
  6. sla, gebakken (kastanje)champignons met stukjes Serrano ham, peterselie
  7. plakjes gebakken chorizo, plakjes banaan, paprikapoeder of piment
  8. enzovoort, enzovoort….

Bladerdeeg hapje   Bladerdeeg hapje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s