Voor het eerst doe ik mee aan de #Foodblogswap, een soort “ruilfeestje” tussen bloggers. En ja, dit gaat natuurlijk over eten! Foodie Marjan volg ik al een tijdje omdat ze een leuk blog heeft en er verrassende gerechten op te vinden zijn. Zelf ben ik niet zo van het gezonde (alle voeding staat bij mij in het teken van gewichtstoename), Marjan is meer verantwoord bezig.
Met mijn keuzeprobleem in mijn achterhoofd – ik kan namelijk zelden een keuze maken – ben ik door haar blog gaan scrollen. En soms moet je gewoon het eerste kiezen waarvan je denkt, oei dat lijkt me lekker.
Dat geldt in mijn geval voor de loempia’s van vandaag. Voor mij de eerste keer zelfgemaakt. Ik koop ze wel eens een heel enkele keer bij de Chinees of in de supermarkt, maar vaak zijn ze te vet en dat verdraag ik niet goed.
De Loempia’s uit de oven worden -zoals de titel al zegt- in de oven gebakken. Ik ben heel benieuwd of ze in de Airfryer ook lukken. Het recept pas ik aan naar een vegetarische versie. Bovendien blijk ik geen loempiavellen maar filodeeg in huis te hebben. Maar dat pakt heel goed uit, want de loempia’s zijn super! Lekker knapperig en met een smaakvolle vulling.
Erbij maak ik nog een zoutig dipsausje (sojasaus én oestersaus), dat doet het goed bij de groentevulling. Ook de vertrouwde zoete chilisaus smaakt er prima bij.
Dit gaan we nog vaker maken! Er ligt alweer een pak filodeeg in de vriezer :-).
Wat heb je nodig (voor 10 loempia’s):
- 10 vellen filodeeg (1 verpakking)
- 2 bosuitjes of lente-uitjes
- 2 dikke bospenen of 1 winterwortel
- 1 dikke prei
- 250 gr taugé
- 1/2 uitje
- 1/2 bouillonblok of peper en zout
- 1 ei om te plakken
- 1 tl maïzena
- 1 el zonnebloemolie en extra om te bestrijken
- dipsaus van 1 cm geraspte gember (vers of uit de vriezer), 1 el sojasaus, 1 el oestersaus, sap van 1/2 limoen en evt. chili of rode peper naar smaak
- eventueel zoete chilisaus
Benodigdheden:
- bakkwastje
- bakblik met een vel bakpapier
Hoe maak je het:
Laat het filodeeg goed ontdooien (zie de verpakking) voordat je ze gebruikt, ze breken snel. Leg er een stukje plasticfolie over of een vochtige theedoek tegen het uitdrogen.
Maak de groenten schoon: schil of schrap de bospeen; halveer de prei in de lengte en spoel al het zand er uit onder stromend water; pel de ui en halveer. Snijd de bospeen in dunne plakken en deze in reepjes (julienne). De prei in stukken van ca. 5 cm en die weer in reepjes of halve ringetjes. De ui fijn gesnipperd. De paprika in dunne reepjes en halveer deze.
Verwarm een koekenpan of wok op hoog vuur met een scheutje olie. Smoor hierin de ui en voeg als deze zacht begint te worden de wortel, prei en paprika toe. Bak onder voortdurend omscheppen en verkruimel na een minuutje de bouillonblok erboven. Bak nog enkele minuten tot de wortel net een beetje zacht begint te worden. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
Snijd lente-ui in ringetjes, maak eventueel de taugé schoon. Voeg toe aan de groenten als deze bijna afgekoeld zijn en schep om.
Klop het ei met de maïzena los in een kommetje.
Leg een vel filodeeg op je werkblad. Schep er een eetlepel van de vulling op zoals op de foto.
Vouw nu de korte kant zo strak mogelijk over de vulling. Vouw dan de lange zijkanten naar binnen zoals op de foto.
Rol dan de loempia op en probeer ook dit een beetje strak te doen. Trek alleen niet te hard aan het deeg, anders scheurt het. Kwast het korte uiteinde in met het eimengsel, dit zorgt ervoor dat het deeg goed aan elkaar plakt. Eventuele scheurtjes in het deeg kun je trouwens ook goed aan elkaar plakken met wat van het eimengsel.
Leg de loempia’s totdat je ze gaat bakken op het bakpapier op het bakblik, zodat ze niet aan elkaar plakken.
Verwarm de Airfryer voor op 200 graden. Kwast de loempia’s kort voor het bakken in met zonnebloemolie. Hierdoor bakken ze lekker krokant. Bak ze met drie of vier tegelijk in het mandje. Leg ze liever niet op of tegen elkaar aan, anders bakken ze misschien aan elkaar vast.
Bak de loempia’s in 10-15 minuten krokant. Keer ze na 5 minuten en eventueel na 10 minuten nog eens zodat ze aan beide zijden mooi bruin bakken.
De baktijd is ook wel afhankelijk van de grootte van je loempia’s en de hoeveelheid vulling. Haal ze met een tang uit het mandje.
Groenten die je overhoudt, kun je goed gebruiken voor bijv. een gebakken bami of nasi.
TIP: Probeer ook eens gamba’s in een filojasje! Smaakt geweldig en is bovendien erg makkelijk. Maak de gamba’s schoon, maar laat het uiteinde van het staartje er aan zitten. Snijd een vel filodeeg in vieren en wikkel in elk velletje één gamba. Bewaar tot het bakken in de koelkast. Kwast in met een beetje zonnebloemolie. Bak gedurende 4 minuten op 200 graden in de Airfryer.
Lijkt me nl veel gezonder dan uit de olie/ frituur …
LikeLike
Lees nu (pas) dit stukje. Kun je Vietnamese loempia’s uit de diepvries ook op dezelfde manier in de airfryer bakken???
LikeLike
Het lijkt mij wel… Kwestie van uitproberen 😉 Ik heb het zelf nog nooit gedaan…
LikeLike
Hallo Anja,
Hoelang heb je de loempia’s in de airfryer gedaan, zodat ik ongeveer een tijd heb die ik in moet stellen.
Bvd,
Mvg,
Wim
LikeLike
Hallo Wim,
Helaas kan ik je zo geen antwoord geven. Ben op vakantie, heb extreem sloom internet en kan mijn receptpagina’s niet openen. Zodra ik een betere verbinding heb, zoek ik het even op. Het is in ieder geval korter dan wanneer je dit in de oven bereidt. Kom er nog op terug!
Groet, Anja
LikeLike
Hoi Wim,
Eindelijk weer eens “echt” internet 😉 . Ik heb het recept aangepast: baktijd is ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de grootte van je loempia’s, maar ook of je vulling al vooraf gegaard is.
Succes ermee! Ben benieuwd wat je ervan vindt, hier waren ze in ieder geval een groot succes.
Groet, Anja
LikeLike
Leuk om te lezen Anja en grappig dat het op deze manier ook werkt. Ik ga binnenkort jouw manier van vouwen ook eens uitproberen, ze zien er zo net een tikkie strakker uit dan de mijne!
LikeLike
Had jij ook filodeeg dan? Het leken me veel kleinere velletjes op je foto’s…
LikeLike
Nee, loempiavellen, dus ik weet inderdaad niet of ik het ga redden qua lengte nu je het zegt!
LikeLike