Spelen met glazuur voor een feestelijk fruitgebakje

Gisteren was het koningsdag en ik bedacht ineens dat ik wel eens gebakjes kon maken met een oranje-glazuurtje. Ik houd normaal gesproken niet zo van kleurstoffen in eten, maar ach… die ene keer?

In mijn keukenla, bij de kruiden, staan al een aantal jaren 4 flesjes kleurstof voor levensmiddelen. Ooit gekregen van K. die het gebruikte voor een truc (een paar druppels kleurstof in een bord melk, probeer maar eens) om zijn dochter -en ook ons- mee te verrassen. Ik kreeg een paar flesjes mee om ook eens te experimenteren. Hier dus het resultaat! De glazuurtechniek mag nog wat netter, maar het was erg leuk om te doen.

Gebakje met glazuur

Hoe maak je glazuur?
De werkwijze is heel eenvoudig: aan poedersuiker voeg je vocht toe, dit roer je stevig door tot je een dikke pap hebt die net uit te smeren is. Na aanbrengen op het gebak duurt het even voordat het vocht weer verdampt en de glazuur langzaam hard wordt. De valkuil is dat je te veel vocht toevoegt, waardoor je glazuur te dun wordt en misschien niet meer hard wordt. Of nog wel hard wordt, maar transparant blijft.

Glazuur maken

Voor kleine hoeveelheden zoals hier (of de mini cakes van een tijdje geleden) heb je ook maar weinig poedersuiker (2 afgestreken eetlepels) nodig. Wil je het glazuur een kleurtje meegeven, dan is het waarschijnlijk voldoende om daarna nog maar enkele druppels water toe te voegen. Voor de kleur kun je ook natuurlijke kleurstoffen gebruiken, of wat je net in huis hebt: bijvoorbeeld sap van bosbessen of aardbeien of cacao voor een chocoladetintje.
Kleurstof voor levensmiddelen

Je kunt er ook voor kiezen je glazuur een smaakje mee te geven: door vruchtensap zoals citroensap of sinaasappelsap toe te voegen.

Het oranje is niet helemaal gelukt, maar mooi rood is ook niet lelijk? Nu weet ik dat je oranje maakt door een klein drupje rood aan veel geel toe te voegen. Maar als je ook maar weinig geel nodig hebt, wordt doseren toch wel lastig.

Zeef het poedersuiker boven een kommetje. Zet ernaast een kommetje met een beetje water of vruchtensap. Ga je voor kleur, voeg dan eerst enkele druppels kleurstof toe. Bij grotere hoeveelheden kun je dat ook wel later doen, maar omdat je hier maar weinig vocht hoeft toe te voegen vind ik het zo prettiger. Roer goed door en als alle kleur is opgenomen voeg je met een lepel enkele druppels water toe. Je kunt ook je vingers onder de kraan houden en dan het vocht in het kommetje laten druppelen. Roer goed door. Herhaal dit tot je een dikke pasta hebt. Roer dan nog even goed door, de suiker zal een beetje smelten waardoor het glazuur ook gaat glanzen. Voor een contrasterend streepje, kun je ook een beetje van het geel achterhouden en met een klein spuitzakje aanbrengen.

Gebakje met glazuur Gebakje met glazuur
Smeer het met een mesje uit over het gebakje/cakeje. Laat staan tot de glazuur helemaal hard geworden is. Probeer niet te snel te testen, tenzij je graag vingerafdrukken in het glazuur wilt. 😉

Wat heb je nodig voor de gebakjes (2 stuks):

Voor de gebakjes gebruikte ik de eerder gebakken blaadjes bladerdeeg. Ze staan nu al een week in een afgesloten doos en zijn nog steeds knapperig. Je kunt dus heel goed meerdere plakken bladerdeeg afbakken en bewaren.

  • 2 velletjes bladerdeeg
  • 2 dunne schijven ananas (mag ook wel uit blik)
  • 1 tl rietsuiker
  • geklopte slagroom (vers of uit een spuitbus)
  • 2 el poedersuiker
  • een paar drupjes kleurstof of (citroen)sap en water

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en halveer ze. Leg een vel bakpapier op de bakplaat, leg hierop het bladerdeeg en bak gedurende ca. 10 minuten (of tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn) in het midden van de oven.
Laat afkoelen op een rooster. Zijn de plakjes goed opgebold dan kun je ze met een scherp mes voorzichtig halveren.

Snijd de ananasschijven in kleine plakjes. Bak met de suiker in de koekenpan tot de scherpte van de ananas af is. Laat afkoelen Gebruik je ananas uit blik dan is dit niet nodig. Laat dan de ananas wel goed uitlekken.

Maak de glazuur en bestrijk er de bovenkant van het bladerdeeg mee. Leg apart en laat de glazuur uitharden.
Tot hier kun je alles goed voorbereiden. Het fruit en de slagroom zullen het bladerdeeg snel zacht maken, dus het opbouwen van de gebakjes doe je het best vlak voor het serveren.

Voor het opbouwen ga je als volgt te werk:

Gebakje met glazuur Gebakje met glazuurGebakje met glazuur
1 plakje bladerdeeg (zonder glazuur) als bodem, daarop een lepel ananasstukjes, daarop weer een dot slagroom en dek af met het geglazuurde plakje bladerdeeg.

Serveer meteen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s