Rozijnenbrood

Als ik eerlijk ben, moet ik bekennen dat ik geen rozijnen lust, uitgezonderd dan in het rozijnenbrood van mijn vader. Dat heeft hij ooit gebakken toen ik nog een tiener was. Hij -of was het mijn moeder?- vond het mislukt: te weinig rozijnen en te stevig van structuur. Voor mij gold echter dat ik nooit meer zo’n lekker rozijnenbrood heb gegeten als toen die ene keer! In de loop der jaren heb ik nog wel eens geprobeerd dit in mijn ogen perfecte brood zelf te bakken, maar het is me nooit gelukt.
Vandaag waag ik me aan een volgende poging. Ik bak nu al meer dan een jaar mijn eigen brood, dus misschien moet dat met het rozijnenbrood nu eindelijk ook wel lukken.

Het resultaat? Pure perfectie, ik kan er niets anders over zeggen. Al lijkt het nog steeds niet op het rozijnenbrood van mijn vader.

Rozijnenbrood

Zoekend op internet kom je allerlei recepten tegen voor rozijnenbrood. Extra smaak wordt vaak toegevoegd door kaneel of rasp van citrusvruchten. Met een beetje puzzelen ben ik tot onderstaand recept gekomen.
Verder heeft het deeg tijdens de 2e rijs wegens tijdgebrek 5 uur in de koelkast gestaan, waarna het nog ca. 30 minuten op temperatuur mocht komen en vervolgens in 50-55 minuten is afgebakken op 180 graden in de oven. De exacte oventijd hangt af van de temperatuur van het brood als het de oven in gaat, maar ligt ook aan de oven.

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

 • 500 gr goede kwaliteit patentbloem (bijv. Goldbloem) *
 • 8 gr gist
 • 20 gr suiker met de rasp van 1/2 citroen en sinaasappel
 • 8 gr zout
 • 25 gr zachte roomboter
 • 100 gr water
 • 225 gr volle melk
 • 180 gr rozijnen

Benodigdheden:

 • bakblik voor brood
 • deegroller
 • zonnebloemolie
 • aluminiumfolie

Hoe maak je het:

Begin de avond tevoren met de rozijnen: zet ze 15 minuten in warm water. Giet dan af in een zeef en laat gedurende de nacht goed uitlekken. Dep de rozijnen nu goed droog voordat je ze gebruikt.

Meng de rasp van 1/2 citroen en 1/2 sinaasappel met de suiker. Doe dan alle ingrediënten in een kom en kneed het deeg. Met de keukenmachine in ca. 10 minuten, met de hand ca. 20 minuten. Je deeg is dan zacht en soepel. Het plakt nog wel, meer zoals een post-it velletje, maar dat hoort zo. Vet je werkblad in met een beetje zonnebloemolie en kneed het deeg nog even goed door. Laat het deeg een kwartiertje rusten.

Werk nu de rozijnen in het deeg.
Rozijnenbrood
Rol het deeg uit, leg de helft van de rozijnen in het midden maar laat de randen vrij. Vouw nu de zijkanten naar binnen en laat ze iets overlappen. Rol weer uit, legt de andere helft van de rozijnen weer in het midden en vouw de zijkanten er overheen. Probeer er voor te zorgen dat er geen rozijnen op de buitenkant van het deeg terecht komen, die zullen tijdens het bakken snel verbranden.
Vet nu de beslagkom in met een beetje zonnebloemolie, leg het deeg er in en draai het een keer om zodat het overal met olie bedekt is. Leg met de naad naar beneden in de kom. Dek af met een plastic zak of een douchemuts en zet weg op een tochtvrije en warme plek. Zoek bijv. een plekje op de verwarming of in de zon.
Rozijnenbrood

Laat het deeg ongeveer 1 tot 1,5 uur rijzen tot het  verdubbeld is. Als je er in prikt met je vinger, blijft het kuiltje staan en is het deeg goed gerezen. Vet je werkblad weer in of bestrooi met een beetje bloem en leg het deeg erop met de naad naar boven.
Druk voorzichtig de lucht uit het deeg en vorm er weer losjes een bol van. Laat met de naad naar beneden 20 minuten rusten onder plastic. Ik leg de plastic zak er meestal losjes overheen.

Keer het deeg en vorm er een rechthoek van net zo groot als je bakblik. Druk uit met je handen of gebruik een deegroller. Rol nu de lange kant op en vorm een rol. Knijp de naden dicht. Vet de broodvorm in en leg het deeg er in met de naad naar beneden.
Rozijnenbrood
Laat afgedekt door plastic ongeveer 1 uur rijzen tot het deeg verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius boven- en onderwarmte en bak het brood in 50-55 minuten gaar. Wordt de bovenkant erg donker, dek deze dan af met aluminiumfolie. Bestrijk de bovenkant evt. met zachte roomboter.
Rozijnenbrood (6)

* Ben je beginnend bakker, zorg dan in ieder geval dat je patentbloem koopt (verkrijgbaar in de supermarkt) en geen gewone tarwebloem. Nog beter is het natuurlijk om goede kwaliteit bloem bij een molenaar te kopen. Ik gebruik nu Goldbloem een betere kwaliteit bloem. Het rijst mooier en bakt luchtiger.

Rozijnenbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s