Gevulde kiprolletjes

Rood-wit-keukentouw om rollades mee op te binden, gebruiken jullie dat? Ik heb het al 10 jaar (gekocht toen we in dit huis kwamen wonen, want grote keuken) in de la liggen en nooit gebruikt voor vlees. Nee, klopt niet helemaal, ik heb er labeltjes mee aan jampotjes geknoopt…

Bij de worteltjes (vorige blogpost) had ik kip en omdat de worteltjes nogal speciaal waren wilde ik ook met de kip iets bijzonders doen. Vandaar het keukentouw. De eerste keer was nogal een worstelen met knopen en zo, waardoor het meer kadopakketjes leken dan mini-rollades. Bij poging twee ging het al een stuk beter. Het is wel een gefriemel omdat kipdijfilets nu eenmaal vrij klein zijn, maar de smaak is groots. Heb je geen keukentouw dan kun je natuurlijk ook een prikker gebruiken om de rolletjes te sluiten.

De eerste versie (totaal maar 4 ingrediënten) met vulling van een takje tijm, stukje citroen en een plakje knoflook. Ook koud smaakte het de volgende dag nog heerlijk.
Gevulde Kiprolletjes
Versie nummer twee (met slechts 2 ingrediënten) met een vulling van pesto (zelfgemaakt het lekkerst, zie hier het recept).
Gevulde kiprolletjes

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 4 kipdijfilets (ca. 250 gram) *
  • vulling 1: 4 takjes tijm, 4 plakjes knoflook, 1 schijfje citroen in vieren
    of
  • vulling 2: 2 eetlepels verse (groene of rode) pesto
  • zout en peper

Benodigdheden:

  • keukentouw of 4 prikkers
  • plasticfolie
  • vleeshamer of deegroller (fles kan ook)

Hoe maak je het:

Haal het vlees ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast. Begin met het plat slaan van de filets. Leg een vel plasticfolie op een snijplank, daarop een stukje kipdijfilet en dek af met een vel plasticfolie. Nu kun je het vlees dunner slaan met behulp van de vleeshamer/deegroller. Je kunt ook een fles gebruiken, maar doe dit wel voorzichtig. Leg apart en doe hetzelfde met de andere stukjes.
Gevulde kiprolletjes

Leg nu de plakjes vlees op een schoon bord, met de gladde kant naar beneden. Dit vormt straks de buitenkant van je pakketje. Voor vulling 1 leg je op elk plakje vlees een takje tijm, 1 kwart stukje citroenschijf en een plakje knoflook. Bestrooi met peper en zout.
Voor vulling 2 schep je op elk plakje vlees 1/2 eetlepel pesto. Let op dat je lepel schoon blijft waarmee je de pesto opschept! Strijk met een lepel de vulling uit over het vlees en laat de randen vrij. Bestrooi met peper en zout.
Gevulde kiprolletjes

Vervolgens rol je het plakje vlees stevig op. Steek het vast met een prikker of bind het op met het keukentouw. Dit doe je als volgt: leg een lus om een uiteinde en leg er een knoop in. Knip de uiteinden af. Herhaal dit nog twee of drie keer. Het is een beetje een gefriemel, dus ik heb er geen foto’s van kunnen maken.
Gevulde kiprolletjes

Verhit een klontje boter of olijfolie in een koekenpan en braad de rolletjes onder regelmatig keren bruin en gaar in ca. 15 minuten. De rolletjes met pestovulling kun je ook in een grillpan braden. Door het verhitten vloeit er een deel van de olie weg en heb je geen extra boter/olie nodig.
Gevulde kiprolletjes

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 20-30 minuten (afhankelijk van je handigheid)
Bereiden: ca. 15 minuten

Spicy worteltjes

Menutip:

1. Kiprolletjes met tijm-citroen-knoflook, Worteltjes uit de oven, Gebakken aardappeltjes

2. Kiprolletjes met pesto, Friet uit de oven of Airfryer, frisse groene salade

* Kipdijfilets zijn iets kleiner dan de gewone kipfilet en er zit nog wat vet aan. Het voordeel hiervan is dat het vlees niet zo snel uitdroogt. Je zult ook merken dat het meeste vet smelt tijdens het braden van de rolletjes, maar dat het vlees heerlijk mals blijft.
Gebruik je liever kipfilet, dat kan natuurlijk ook. Je kunt er dan ook voor kiezen om de filetrolletjes in één of twee plakjes ontbijtspek te wikkelen. Houdt er dan wel rekening mee dat je misschien wat meer vulling nodig hebt (afhankelijk van het gewicht aan vlees) en dat de braadtijd wat langer is omdat je rollades wat dikker zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s