Ratatouille met Pesto alla Genovese

Al een week of twee ben ik bezig met “groot onderhoud” aan mijn blog, waarbij ik alle foto’s (900 zo ongeveer) moet verkleinen omdat mijn opslagruimte al voor 76% vol was. Oef, om RSI aan over te houden! Maar elk nadeel heeft -ook hier- een voordeel: alle recepten komen weer eens voorbij en dat levert nieuwe inspiratie op.

Een daarvan was de zelf gemaakte pesto alla Genovese. Ik was vergeten dat dat zó ontzettend lekker is, daar kan geen potje tegenop. Wat ik ook niet meer wist, is dat het recept zo ongeveer een halve liter pesto oplevert! Oeps, dat is toch wel heel erg veel voor een maaltijd voor twee. Gevolg is dat ik nu een flinke pot pesto in mijn koelkast heb staan. Die blijft wel even goed gelukkig, zeker omdat ik een nul-graden-lade in mijn koelkast heb. Neemt niet weg dat er dus met pesto gekookt moet worden.

Pesto
Pesto alla Genovese

Hierbij moest ik ineens aan “Soupe au pistou” denken, de Franse variant van pesto, maar dan in een zomerse groentesoep. Soep is het niet geworden, maar we bleven wel in Franse sferen met Ratatouille uit de oven. Een gemakkelijk gerecht dat je het beste op 2 bakplaten kunt maken. De pesto smaakte daar geweldig lekker bij. Zoals mayo bij een frietje, in die zin…

Ratatouille
Ratatouille uit de oven

Voor 2 personen heb je ongeveer nodig:

 • 4 middelgrote aardappelen, in parten
 • 1 aubergine, grof gesneden
 • 1 courgette, grof gesneden
 • 1 paprika, grof gesneden
 • 1 dikke rode ui
 • 4 teentjes knoflook, heel en ongepeld
 • verse kruiden: tijm, rozemarijn, laurier en marjolein
 • olijfolie

Alles op een of twee bakplaten in een oven van ca. 220 graden Celsius gedurende 40-50 minuten bakken. Klik op de foto voor een link naar het volledige recept.

Lekker voor erbij: 250 g champignons, gebakken met knoflook en tijm en apart geserveerd.

Wil je de pesto maken (klik op de foto voor een link naar het recept), houd er dan rekening mee dat deze niet maanden goed blijft in je koelkast. Er zitten nl. geen conserveermiddelen in. Zorg dat je een brandschone pot gebruikt en dek de pesto af met een laagje olie. Twee weken moet dan geen probleem zijn.
Een andere mogelijkheid is om het restant in te vriezen. Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar het schijnt goed te kunnen.
Maar je kunt natuurlijk ook “gewoon” wat minder maken.

2 thoughts

 1. Ik heb in februari in Italië pasta met pesto gegeten, gemaakt door onze vrienden van hun zomeroogst basilicum en daarna ingevroren. Smaakte uitstekend en was, ook belangrijk, mooi van kleur.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s