Risotto met venkel en gorgonzola

Soms heb je dat wel eens met nieuwe gerechten, dan is het “Love at first bite”. Ik ben al fan van de losse onderdelen venkel, risotto en gorgonzola, maar gecombineerd tot één gerecht is het helemaal liefde na het eerste hapje!

Risotto met Venkel en Gorgonzola (3)-001
Het originele recept (uit Boodschappen) heb ik een beetje aangepast. Ik vind het lekkerder om de venkel eerst te stoven en daarna te grillen, waardoor de anijssmaak iets zachter en zoeter wordt. De helft van de venkel wordt mee gegaard in de risotto. Als blauwe kaas kies ik voor milde gorgonzola. Op kamertemperatuur en verbrokkeld (beetje lastig als hij zo zacht is) zal de kaas smelten waardoor je een romige pittige “saus” krijgt. Dit combineert geweldig met de venkel.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

Risotto met Venkel en Gorgonzola (2)-001

 • 1 el olijfolie
 • 1/2 ui, fijn gesnipperd
 • 1 venkelknol
 • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
 • 175 g risottorijst
 • 50 ml droge witte wijn
 • 250 ml hete groentebouillon
 • 1/2 el goede olijfolie + extra voor het garneren
 • 100-150 g milde gorgonzola (naar smaak)

Hoe maak je het:
Spoel de venkel schoon. Haal het groen er af en leg apart, dit gebruik je straks voor het garneren. Snijd de venkel in dikke plakken van ongeveer 1 cm. Leg 2 mooie plakken apart en laat de groene steel er aan zitten (ter decoratie), maar snijd er wel het droge uiteinde vanaf. De rest wordt in kleine blokjes gesneden en gaat in de risotto. De harde groene steel gebruik je niet, die worden niet gaar in de risotto.

Zet een steelpan op met een bodempje water met zout. Als het water kookt, de plakken venkel in ca. 5 minuten beetgaar koken. Afhankelijk van de dikte kan de kooktijd iets langer of korter zijn. Prik er na 4 minuten in om dit te testen. Zijn de plakken beetgaar haal ze dan uit de pan en spoel ze koud in een vergiet. Laat uitlekken op een paar vellen keukenpapier.

Begin nu aan de risotto. Verwarm de olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag en smoor op lage temperatuur hierin de ui tot hij gaar is. Voeg dan de venkelblokjes toe en smoor 5 minuten tot de venkel beetgaar is. Dan de knoflook erbij en nog 1 minuutje bakken.
Zet nu het vuur ietsje hoger, voeg de rijst toe en laat deze even meebakken tot de rijstkorrels beginnen te glanzen. Let op dat het niet aanbrandt! Blus af met de wijn, draai het vuur iets lager en laat koken tot de wijn verdampt is. Voeg nu een soeplepel hete bouillon er bij, roer even door met een spatel en laat zachtjes pruttelen totdat je ziet dat het vocht bijna verdampt is. Voeg dan weer een soeplepel bouillon toe en roer dit weer door de rijst. Je hoeft niet aan één stuk door in de rijst te roeren. Het is belangrijk dat je op tijd de bouillon toe voegt, zodat de rijst niet droog kookt of aanbakt. Je hebt dus geen tijdje om de krant te lezen of je mail te checken! Na ca. 20 minuten zal de rijst ongeveer gaar zijn. Proef even. Het is de bedoeling dat de rijst beetgaar is, maar dat je geen harde kern meer proeft. Eventueel nog iets langer laten pruttelen en nog een schepje bouillon er bij. Is de rijst goed, dan kan het vuur uit. Voeg dan de olijfolie toe en roer goed door. Is de rijst erg droog, dan kun je ook nog een scheutje bouillon toevoegen. Leg het deksel op de pan en laat 5 minuten rusten.

Verwarm je borden voor door er heet/kokend water in te gieten.

Verwarm de grillpan. Vet de plakken venkel in met een beetje olijfolie. Bak in de grillpan, zodat er mooie grillstrepen ontstaan en de venkel weer verwarmd wordt.

Roer ongeveer 50 gram van de gorgonzola door de risotto, zodat die mooi kan smelten. Schep dan in elk bord een paar lepels risotto, verdeel de overige kaas over de borden en leg op elk bord een plak venkel. Garneer met de takjes venkelgroen en een sliertje olijfolie.

Serveer meteen!

Lekker met een glaasje droge witte wijn.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten
Bereiden: 25 minuten

Risotto met Venkel en Gorgonzola (1)

Inspiratie: Boodschappen.nl

7 thoughts

 1. Dag Anja,
  Eergisteren je recept gemaakt.
  En inderdaad, zoals je schrijft: ‘liefde vanaf het eerste hapje’!

  Dit gerecht gaat we vaker eten.

  Vriendelijke groet,
  🌸Willemien

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s