
Het was even schrikken bij de jaarlijkse meteropname. Blijkt dat we het afgelopen jaar een kwart meer aan stroom verbruikt hebben! Je eerste gedachte is dan dat de meter niet goed meer werkt, of dat er ergens illegaal stroom wordt afgetapt. Misschien hebben de buren wel een wietplantage op zolder (hahahaha).
Het meest waarschijnlijke scenario is dat ik zelf de boosdoener ben, of liever mijn bakken, braden en stomen. Elke week bak ik wel 3 of 4 keer brood en dan staat er daarnaast ook nog regelmatig iets in de oven. Toch maar vaker de Airfryer of stoomoven gebruiken dan, die zijn een stuk zuiniger in gebruik dan de oven.
Vandaag wilde ik een rabarber crumble maken voor het dessert. Het recept voor de rabarber-aardbeien compote plaatste ik al eerder (zie hier). Rabarber gemaakt, schaaltjes gevuld en afgedekt met het kruimeldeeg. Toen de Airfryer in. Op het moment dat ik de lade sloot, wist ik dat dit geen briljant idee was. De Airfryer is namelijk een kleine hetelucht oven met -inderdaad- circulerende hete lucht. Dat betekende in dit geval dat het kruimeldeeg rondgeblazen werd en meteen verbrandde met flinke rookwolken tot gevolg. En dit allemaal binnen een halve minuut!
Uiteindelijk kwam het in de oven allemaal nog goed. Al was het kruimellaagje iets dunner dan gepland, de smaak was prima!
Recept: Rabarbercrumble
INGREDIËNTEN
(voor 4 personen):
Voor de rabarbercompote:
- 250 g rabarber
- een handje aardbeien
- 50g rietsuiker
- 1 el honing
- evt. 1/2 tl maïzena om te binden
- 4 lepels crème fraîche, Griekse yoghurt of ijs
Voor de crumble:
- 75 g bloem
- 50 g boter, in blokjes
- 35 g rietsuiker
- klein snufje zout
Benodigdheden:
- 4 vuurvaste potjes, bijvoorbeeld soffléschaaltjes
- kom
BEREIDING
Maak de rabarbercompote volgens het recept. Vul de schaaltjes voor 2/3 met de compote.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius onder- en bovenwarmte (of 180 graden hetelucht).

Doe de ingrediënten voor de crumble in een kom. Wrijf met je handen de boter fijn met de bloem en suiker totdat je een kruimelig deeg hebt. Verdeel het kruimeldeeg over de schaaltjes.
Bak in het midden van de oven op een rooster tot het deeg goudbruin van kleur is en de rabarber pruttelt en borrelt.

Laat even afkoelen en serveer met een lepel crème fraîche, Griekse yoghurt of ijs.
One thought