Tarte tatin met rabarber

Ieder jaar weer ben ik blij dat er verse rabarber is. Meestal begin ik met rabarbercompote, al dan niet met aardbeien. Ook vind ik het erg lekker om er een taart mee te bakken van zandtaartdeeg. Een soort appeltaart, maar dan met rabarber. Met het oog op de slanke lijn van de man én omdat we nog maar met z’n tweetjes zijn, wil ik eigenlijk niet meer zo’n grote taart bakken. 

Rabarber.Tarte.Tatin (5)
Vandaar een kleine eenpersoons tarte tatin met rabarber. Je hebt er niet veel voor nodig en het is ook niet moeilijk te maken. Het bijzondere aan dit recept dat ik vond, is dat de rabarber gemengd wordt met bruine basterdsuiker. Ik heb gekozen voor donkerbruine basterd (geen lichte in huis), vandaar dat de taartjes er behoorlijk gekaramelliseerd uitzien. Maar wat waren ze lekker!! Het werden er vier, waarbij het ons gelukt is er twee te bewaren voor de volgende dag.

Wat heb je nodig (voor 4 taartjes):

  • 200-250 g rabarber
  • 25 g (donker)bruine basterdsuiker
  • ca. 100 g aardbeien
  • 3 plakjes bladerdeeg

Voor de karamel:

  • 50 g fijne suiker
  • 25 g licht gezouten roomboter, in stukjes (of ongezouten boter en een snufje zout)

Benodigdheden:

  • zeef of vergiet en een kom
  • 4 vlaaivormpjes van ca. 10 cm doorsnede
  • 1 deegroller en een beetje bloem om het werkblad mee te bestuiven
  • evt. 4 stukjes bakpapier, passend in de vormpjes

Hoe maak je het:
Begin met de rabarber, evt. de avond of de ochtend van te voren, maar in ieder geval 2 uur voordat je de gebakjes wilt maken.
Maak de rabarber schoon, verwijder evt. harde schil en de uiteinden. Snijd de rabarber schuin in dunne plakjes. Meng met de basterdsuiker en zet weg in een zeef of vergiet en hang boven een kom. Door de suiker verliest de rabarber vocht en wordt hij al een beetje zacht.
Schep af en toe om en laat de rabarber goed uitlekken.

Gebruik je een oven, verwarm dan voor op 200 graden Celsius onder en bovenwarmte (hetelucht 20 graden lager).
Wil je de taartjes in de Airfryer bakken, verwarm deze dan pas op het laatste moment voor op 180 graden.

Laat 3 plakjes bladerdeeg ontdooien in de koelkast. Als je vlaaivormpjes ca. 10 cm in doorsnede zijn, dan kun je van het bladerdeeg dat over blijft nog één deegplakje rollen.

Verhit een pannetje op matig vuur en laat hierin de suiker met 1 eetlepel water zonder roeren smelten en lichtbruin kleuren. Voeg dan de boter toe (evt. met het snufje zout) en roer tot het helemaal is opgelost. Meng nu met de goed uitgelekte rabarber.

Mijn vormpjes hebben een anti-aanbaklaagje. Eigenlijk hoef je ze niet in te vetten, echter bleef de rabarber plakken aan de bodem. Dat is niet zo leuk! Het kan zijn dat ik langer had moeten wachten tot ze helemaal afgekoeld waren. Het lekkere van tarte tatin vind ik nu net dat je het goed warm kunt eten, dus ik heb ze vrij snel gekeerd.
Je kunt er ook voor kiezen de vormpjes lichtjes in te vetten en dan een velletje bakpapier op de bodem leggen en ook dit een beetje invetten.

Maak de aardbeien schoon en snijd in plakjes. Verdeel de rabarber over de bodem van de vormpjes en steek de plakjes aarbei ertussen.
Rabarber.Tarte.Tatin (3)
Snijd cirkels uit de plakjes bladerdeeg. Neem de restjes en knijp goed samen tot een balletje, rol dit uit op een bebloemd werkblad en snijd er een cirkel uit.
Rabarber.Tarte.Tatin (2)
Bedek de rabarber met een plakje deeg en stop het deeg rondom goed in. Prik gaatjes in het deeg, zodat stoom een weg naar buiten heeft.

Rabarber.Tarte.Tatin (4)

Bak in ca. 10-15 minuten gaar en goudbruin in de Airfryer. Controleer dit na 10 minuten, zet evt. de temperatuur iets lager als je vindt dat het te hard gaat.
Bak gedurende ca. 20 minuten in de oven tot de rabarber begint te borrelen en het deeg goudbruin is.

Laat de taartjes in de vorm afkoelen tot lauwwarm. Giet eerst een te veel aan vocht voorzichtig af. Leg een passend bordje op het taartje en keer in één beweging. Verwijder het velletje bakpapier.
Rabarber.Tarte.Tatin (1)

Serveer met een schepje crème fraîche, bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom en eventueel nog wat geroosterd amandelschaafsel.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 20 minuten + 2 uur wachten
Bereiden: 40-50 minuten (incl. oventijd)

Inspiratie: Tartes Tatin van Bérengère Abraham

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s