Hartige taart met witlof, kaas en noten

Mijn witlofrepertoire bestond tot nu uit witlofsalade en gewokte witlof met honing en tijm. Nee, niet de in ham gerolde witlof uit de oven met kaassaus, want die lust ik niet.
Ineens zie je dan overal hartige taart met witlof voorbij komen. Zó heb ik witlof nog nooit gegeten, dat is zeker de moeite van het proberen waard!     De basis is een bladerdeeg bodem (lekker makkelijk uit de vriezer/koelvak), witlof, cashew- of walnoten, peccorinokaas en room. Dat is het, meer is het niet!

Witloftaart (2)

Wat vinden we ervan?
Door de witlof eerst te smoren met suiker en boter raak je het bittere een beetje kwijt. De cashewnoten zorgen voor een lekkere bite, al met al prima als voorgerecht voor 4 of als hoofdgerecht met een frisse salade voor 2.
Kanttekening is dat ik de volgende keer -want die komt er wel- gorgonzola wil proberen in plaats van de peccorino die toch wat droog blijft.

Wat heb je nodig:

  • 4-5 plakjes bladerdeeg (voor een rechthoekige vorm)
  • 4 stronken witlof
  • 4 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
  • 50 g boter
  • 50 g cashewnoten of walnoten
  • 100 ml (kook)room
  • 50 g witte basterdsuiker
  • ca. 25 g kaas (peccorino, Parmezaan of gorgonzola)
  • bloem voor het uitrollen van het deeg

Benodigdheden:

  • deegroller
  • lage bakvorm van ca. 12×35 cm of een springvorm van ca. 22 cm doorsnede
  • bakpapier

Hoe maak je het:

  1. Laat het bladerdeeg in de koelkast ontdooien.
    Maak de witlof schoon en halveer de stronken. Het harde bittere gedeelte heb ik gedeeltelijk weggesneden, maar niet helemaal omdat de helften anders uit elkaar vallen.
    Witloftaart
    Smelt boter en basterdsuiker in een koekenpan en laat de witlof en de tijm hierin zachtjes ca. 20 minuten smoren. Proef of de witlof zacht is, laat anders nog even op het vuur staan.
  2. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht 20 graden minder).
  3. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem. Stapel de vellen bladerdeeg (haal het plastic er tussen uit) op elkaar. Rol uit tot een langwerpige of ronde lap, passend voor je bakvorm.
    Beboter de bakvorm, beleg de bodem evt. met bakpapier en bekleed met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
    Witloftaart (1)
  4. Leg nu de witlof op het deeg, met de snijkanten naar beneden. Rasp de peccorino/Parmezaan of verbrokkel de gorgonzola. Giet de room er over en bestrooi tenslotte met de kaas en de noten.
    Bak de taart 30-35 minuten in het midden van de oven. Laat hem even rusten voordat je hem uit de vorm haalt.Bereidingstijd:
    Voorbereiden: 25 minuten
    Bereiden: 30-35 minuten
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s