Vegetarische lasagne van verse pasta

Vandaag kwam oudste dochter eten. Ik vroeg of ze zin had om samen pasta te maken (ja, ik ben een beetje verslaafd) en gelukkig zag ze dat wel zitten. Lasagne van verse pasta stond al even op mijn lijstje om nog te maken. Ik twijfelde alleen nog of ik het in de oven wilde afbakken of niet.

Op zoek naar inspiratie haalde ik Vegeterranean uit de kast, een Italiaans kookboek uit 2008. Hierin stond ook een vegetarische lasagne. Mooi!   Dit boek heb ik destijds gekocht, maar nog niet veel uit gekookt. De inspiratie voor het gerecht van vandaag komt uit dit boek. Ik pas de primo aan naar een volledige maaltijd door groente en champignons toe te voegen. Niet volgens de klassieke Italiaanse keuken, ik weet het.

Vegetarische lasagne (3)

Het was erg gezellig om samen te koken, het kan zijn dat de bereidingstijd daarom ook wat opliep. Maar wat was het geweldig goed! Alle smaken kwamen samen, de pesto, tomaatjes en champignons en niet te vergeten de pasta werden samengebracht door de kaassaus en combineerden zó mooi samen!

Het lijkt een bewerkelijk recept, maar je kunt eigenlijk veel al voorbereiden tot aan het koken van de pasta. Heb je geen zin om zelf pasta te maken, probeer het dan eens met verse lasagnevellen uit het koelvak van de supermarkt. Dat scheelt zomaar een klein uurtje in de bereidingstijd.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor het pastadeeg (zie hier voor het basisrecept):

 • 300 g semolina meel
 • 3 eieren
 • 1 tl olijfolie
 • snufje zout

Voor de vulling:

 • 250 g kastanjechampignons
 • 1/2 ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 3 el pijnboompitten, geroosterd
 • 4 el verse pesto (zie hier voor het recept)
 • 5 el geraspte Parmezaanse kaas
 • 15 zwarte olijven in stukjes
 • olijfolie

Voor de in de oven geroosterde tomaatjes:

 • ca. 15 cherrytomaten
 • 150 ml olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • peper en zout
 • 1 el fijn gehakte verse kruiden (marjolein of basilicum)
 • 5 el broodkruim (2 of 3 sneetjes witbrood)

Voor de kaassaus:

 • 1,5 el boter
 • 4 el bloem
 • 1,5 el room
 • ca. 12 el Parmezaanse of peccorino kaas, geraspt
 • ca. 6 el jongbelegen kaas, geraspt
 • 400 ml groentebouillon

Hoe maak je het:

 1. Begin met het pastadeeg, zie hiervoor het basisrecept. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten.
 2. Voor de vulling:
  Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht. Je hebt 2 bakplaten nodig, je kunt evt. ook het rooster bekleden met een dubbele laag aluminiumfolie en hierop een vel bakpapier leggen. Vet beide in met een beetje olijfolie.
  Snijd courgette en aubergine in plakken van een pink (ongeveer 1 cm) dikte en leg op de bakplaat. Bestrooi met een beetje zout en peper. Bestrijk de plakken met een beetje olijfolie waarin je 1/2 teentje knoflook uitperst.
 3. Voor de tomaatjes:
  Halveer de tomaatjes en leg met de bolle kant naar beneden op de bakplaat. Snijd de korsten van het witbrood en maal het grof in de keukenmachine/blender of het messenbakje van je staafmixer. Meng 100 ml van de olijfolie, de kruiden, fijngehakte knoflook met het broodkruim. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de tomaatjes en druk een beetje aan.
 4. Zet beide bakplaten 30 minuten in de oven.
 5. Voor de kaassaus: maak een roux. Smelt de boter op matig vuur, voeg de bloem toe en laat deze enkele minuten mee bakken. Haal de pan van het vuur. Voeg dan een scheutje hete bouillon toe en roer met een garde tot dit goed gemengd is. Voeg dan het volgende scheutje toe, roer stevig totdat alle klontjes verdwenen zijn en je een gladde massa hebt. Nu kan de rest van de bouillon er bij en ook de room. Laat goed doorwarmen en voeg dan een handvol geraspte kaas toe. Laat smelten en voeg een volgende hoeveelheid toe. Ga door tot je ongeveer 3/4 deel hebt toegevoegd. Proef op smaak, voeg evt. zout en peper toe en als dat nodig is nog een beetje kaas. Zet apart.
 6. Maak de champignons schoon en snijd in vieren. Snipper de ui en een half teentje knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een wok en smoor de ui met knoflook gedurende ca. 4 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak tot deze beetgaar is. Kruid met peper en zout. Zet apart.
 7. Begin dan met het uitrollen van de pasta. Rol tot en met stand 6 van de pastamachine. Snijd de lange vellen in vierkanten en leg ze op een met bloem bestoven theedoek. Laat een kwartiertje drogen.
  Maak je de pasta lang van te voren, leg hem na het drogen dan in de koelkast. Of maak een pastadeeg zonder ei.
 8. Verhit vier borden door er kokend water in te gieten. Warm de kaassaus en de champignons op.
 9. Zet een grote pan licht gezouten water op voor de pasta. Als het water kookt laat je 4 vellen pasta in het water zakken. Laat zachtjes koken. Als de pasta boven komt drijven is hij al bijna gaar. Laat nog heel even in het water en vis de vellen er dan uit met behulp van een zeef. Laat goed uitlekken, maar let op dat de lasagne niet aan elkaar plakt. Schep in elk bord 2 eetlepels kaassaus en leg er een vel pasta op.
  Laat weer 4 vellen pasta in het water glijden.
  Verdeel nu wat van de vulling over de pasta, de tomaatjes, pijnboompitten, pesto, olijven en een beetje geraspte kaas.
  Herhaal de voorgaande stappen. Bouw zo een “torentje” met 3 vellen pasta per persoon. Eindig met een laagje saus, champignons, olijven, pesto en tomaatjes. Strooi er tenslotte nog een beetje geraspte kaas over en serveer meteen!
  Vegetarische lasagne (2)

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 1 uur en 15 minuten (t/m 7)
Bereiden: ca. 30 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s