Chocoladekoekjes

Eigenlijk ben ik niet zo’n koekjesbakker. Maar soms lijken ze me zo ontzettend lekker dat ik ze móet maken. Hetzelfde gold voor deze chocolade koekjes van een poosje geleden alweer. Krokant van buiten en zacht van binnen, bovendien met zo’n mooie looks… Dat moet wel lekker zijn. 
Chocoladekoekjes (5)

Wat vinden we ervan?
Ze zijn wel erg zoet, maar ja dat zijn alle koekjes eigenlijk wel. En inderdaad knapperig en zacht van binnen. De tweede dag is dat krokante overigens al een stuk minder. Maar ze blijven erg lekker. Op speciaal verzoek stuur ik er een paar naar jongste dochter in België. Ja, inderdaad maar twéé, want koekjes opsturen is duur: 2 euro per stuk!

Wat heb je nodig:

 • 140 g amandelmeel
 • 60 g bloem
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 225 g pure chocolade
 • 50 g ongezouten boter
 • 60 g fijne suiker
 • 3 eieren
 • ca. 4 el poedersuiker

Hoe maak je het:

 1. Smelt de chocolade met de boter onder af en toe roeren au bain marie. Hang hiervoor een vuurvaste kom boven een pannetje met water. De kom mag het water niet raken! Je kunt ook de magnetron gebruiken, maar let dan op dat de chocolade niet verbrand, dan kun je hem niet meer gebruiken. Zet je magnetron op de laagste stand en verwarm steeds een minuutje, controleer roer even om en ga zo door tot de chocolade/boter gesmolten is. Laat afkoelen.
 2. Meng amandelmeel en bloem met het bakpoeder en zout.
 3. Klop in ongeveer 5 minuten de eieren schuimig en spatel dit door het meel. Voeg dan de gesmolten chocolade toe, spatel erdoor. Het deeg blijft behoorlijk vloeibaar.
  Schep het deeg op een vel plasticfolie, vouw de folie er over en duw het deeg plat tot een plak. Vouw de folie dicht en leg het deeg in de koelkast. Laat het nu volledig afkoelen. Hierdoor stolt de chocolade/boter en kun je straks balletjes vormen. Neem hiervoor 1 tot 2 uur de tijd. Je kunt dit ook de ochtend of avond tevoren al voorbereiden.
 4. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (of 160 graden hetelucht).
 5. Schep 2 eetlepels poedersuiker in een kommetje. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  Neem het deeg uit de koelkast. Rol het uit tot een lange rol met de doorsnede van een golfbal. Snijd hier plakken van en rol tot een balletje (formaat golfbal). Rol het balletje door de poedersuiker tot er een flinke laag op zit.
  Druk het dan plat op de bakplaat tot een dikte van 1,5 cm ongeveer.
  Je kunt een deel van het deeg ook afbakken in muffinvormpjes. Rol de balletjes dan iets groter, haal door de poedersuiker en leg in een muffinvormpje. De baktijd zal dan wel iets langer zijn, ongeveer 15-20 minuten.
  Chocoladekoekjes (3)
 6. Bak de koekjes in 10-12 minuten tot ze knapperig zijn van buiten en zacht van binnen. Laat afkoelen op een rooster. In een luchtdichte doos zijn de koekjes wel een week houdbaar. Als ze dat halen. 😉

Chocoladekoekjes (1) Chocoladekoekjes (4)

Bereidingstijd:
Voorbereiding: ca. 15 minuten
Wachttijd: ca. 1-2 uur
Bereiden: ca. 25-30 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s