Zin in een curry? Maak eens een vegetarische versie! En dan heb ik het niet over currypasta’s uit een potje, maar over een helemaal zelf gemaakte curry. Daarbij bakken we naanbrood of flatbread (platbrood). Voor beiden heb ik een recept op het blog staan, maar nu kies ik voor een makkelijkere versie die je ook kunt maken als je geen oven ter beschikking hebt. Hoe handig is dat!
De curry (klik hier voor een link naar het recept) maak je met specerijen, kurkuma voor de gele kleur (want het wordt een gele curry), een pepertje (heel, half, met of zonder zaadjes). Voordeel van zelf gemaakte curry is dat je het mooi zo pittig kunt maken als jij lekker vindt. En, dat moet ook gezegd, met een eitje in plaats van vlees is het ook nog eens een voordelige maaltijd! Erbij dit keer ook geroosterde kikkererwten, gekruid met harissa specerijen (recept volgt nog).
Probeer het recept eens en ik weet zeker dat je het snel nog eens maakt, misschien zelfs een dubbele portie 😉
Wat heb je nodig (voor ca. 4 broodjes):
- 200 g patentbloem
- 150 g Griekse yoghurt
- 1 el water
- 6 g bakpoeder
- 3 g zout
- 1 el kruiden (bijvoorbeeld oregano of koriander)
Benodigdheden:
- Deegroller
- Grillpan of koekenpan
Hoe maak je het:
- Meng de bloem met het bakpoeder en zeef dit boven een kom. Voeg de yoghurt, zout en het water toe en meng goed met een vork. Het zal vlokkerig blijven in het begin. Keer dan de kom boven je werkblad en kneed met de hand tot je een soepel deeg hebt dat niet meer aan je handen plakt.
Het duurt zeker een minuutje of 10 voordat je merkt dat het minder plakkerig wordt. Voeg dus niet meteen extra bloem toe! - Druk nu het deeg een beetje plat en strooi er een deel van de kruiden over. Vouw het deeg dubbel en strooi de rest er over. Kneed het deeg goed door tot alle kruiden opgenomen zijn.
Laat afgedekt een kwartiertje rusten. - Verhit de grillpan tot hij goed warm is (maar niet rookt). Verdeel het deeg in 4 porties voor groot formaat, of in 8 voor kleine broodjes (als een shoarmabroodje). Strooi een beetje bloem op je werkblad of op een siliconenmatje. Rol de eerste portie deeg zo dun mogelijk uit.
Kwast de grillpan in met een beetje olijfolie of zonnebloemolie en leg het deeg in de pan.
Het deeg begint te bollen door de hitte van de pan. Keer het brood als het aan de onderkant bruine strepen heeft. Bak zo ook de andere kant tot het brood gaar is. De baktijd is afhankelijk van de dikte van het deeg. Controleer of het gaar is door het door te snijden.
Bak de andere porties op dezelfde wijze.
Serveertips:
- Bij eenpansgerechten zoals curry, chili of maaltijdsoep
- Als quesedilla: snijd het brood overlangs voorzichtig open, of als dat niet lukt kun je ze ook dubbel vouwen. Vul met kaas en evt. tomaten en bak ca. 3-4 minuten in de contactgrill of tostiijzer. Andere combinaties zijn bijv. geitenkaas en honing, tonijn en mozzarella.
- Gebruik als basis voor een snelle “pizza”
- Als basis voor dips en smeerbare kaasjes of bij tapas
- Of met niks want door het gebruik van de kruiden is het zo ook al lekker
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 20-30 minuten
ziet er echt heerlijk uit! 😀
LikeLike
Dank je wel! Ze smaken ook heerlijk, vooral ook uit de contactgrill en dan met (gesmolten) kaas.
LikeGeliked door 1 persoon
ik ga het zeker eens proberen! 😀
LikeLike
Ben benieuwd wat je ervan vindt, laat je het weten? Dat zou ik wel leuk vinden!
LikeGeliked door 1 persoon
ik zal het zeker laten weten! 😀
LikeGeliked door 1 persoon
hoi Anja, ik kon niet langer wachten met het te maken, en ik ben er vanmiddag dan maar meteen mee begonnen. het was echt overheerlijk! ik denk dat ik nu al verslaafd ben 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk, haha, erg toch eigenlijk. Ben ook altijd blij dat anderen met het recept uit de voeten kunnen 😊
LikeGeliked door 1 persoon