Nu het rabarbertijd is, moeten we daar toch zo veel mogelijk van profiteren. Van de rabarber tarte tatin had ik nog een beetje rabarber over. En omdat alle lekkere koekjes op waren, leek het me een goed idee om met dat restje muffins of cupcakes te bakken.
Hiervoor gebruikte ik het basisrecept van cake (zie ook hier). Omdat het maar een kleine hoeveelheid is die je maakt, kun je dit heel goed in de Airfryer bakken. Met passen en meten kunnen er 9 muffin vormpjes in het mandje van de Airfryer. Aan de slag dus!
Wat vinden we ervan?
Er is iets te weinig beslag voor 8 muffins, ze waren een beetje klein van stuk. Maar och, dan eet je er gewoon twee want ze zijn wel heel erg lekker. De rabarber is niet té zoet en dat is mooi in het zoete van de muffins. De hoeveelheid beslag zal voor 6 muffins wel voldoende zijn. Heb je nog een restje rabarbercompote, dan kun je dat ook wel gebruiken. Ben je nog wat sneller klaar. Je kunt ook de rabarber voorbereiden zoals ik dat heb gedaan voor de tarte tatin (zie recept).
Gebruik voor de vormpjes in ieder geval siliconen of metalen muffinvormpjes. Papieren vormpjes zijn niet stevig genoeg en zullen uit elkaar zakken.
Wat heb je nodig:
- 1 ei
- 50 g patentbloem + 1 tl bakpoeder
- 50 g suiker
- 50 g roomboter
- snufje zout
- 1/4 tl vanillesuiker
- 1 stengel rabarber (of een restje rabarbercompote)
Benodigdheden:
- 6-8 siliconen cupcake vormpjes
- handmixer
- kom, zeef, spatel
Hoe maak je het:
- Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
- Snijd de rabarber in kleine stukjes en zet deze op met 1 tl suiker. Laat 3 minuten sudderen tot de rabarber nog niet zacht is, en zeker niet tot moes gekookt. Laat de rabarber uitlekken in een zeef. Vang het vocht eventueel op, lekker in de yoghurt.
- Klop de suiker met de roomboter, het snufje zout en de vanillesuiker schuimig tot het licht wit van kleur is. Voeg dan het ei toe en klop ca. 5 minuten tot een schuimig geheel.
Meng het bakpoeder door de bloem en zeef dit boven het eimengsel. Spatel de bloem er door. - Beboter de siliconenvormpjes. Verwarm de Airfryer voor op 160 graden.
Verdeel de helft van het beslag over de vormpjes en schep in elke vorm een lepel rabarber. Verdeel dan de rest van het beslag en garneer met enkele achter gehouden stukjes rabarber.
- Bak de muffins 10 minuten op 160 graden. Verhoog dan de temperatuur tot 180 graden en bak nog eens ca. 10 minuten tot de muffins gaar zijn.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15-20 minuten
Bereiden: 20 minuten
Je kunt papieren muffin- of cupcakevormpjes ook in de metalen muffin- of cupcakevorm zetten. Dan vallen ze niet uit elkaar. Leuk als je mooie papieren vormpjes mocht willen gebruiken.
LikeLike
Ja, natuurlijk kan dat ook. Het is ook meer de tip om niet alleen papieren vormpjes te gebruiken. In de oven gaat dat nog wel, maar met de Airfryer heb je zo weinig ruimte dat een stevig vormpje belangrijk is.
LikeLike