Het is eindelijk zomer!

Dat betekent voor mij dat de temperatuur boven de 25 graden uitkomt, dat ik zonder kippenvel op armen en benen met een korte broek of jurkje naar buiten kan en dat ik ’s nachts genoeg heb aan een lakentje. Ik ben namelijk een koukleum, want geen spek op mijn botten en dan heb je dat. Helaas.
H. lacht me bijna uit als ik op de eerste rokjesdag met lange broek en jas de deur uit stap. Ik heb nog net geen sjaal om.

IMG_5815

Maar… elk nadeel heb z’n voordeel: ik heb het dan ook niet zo snel warm en kan nog lekker buiten zitten als iedereen al puffend naar binnen vlucht. Het is dan belangrijk om goed te blijven drinken. Nu ben ik niet zo’n waterdrinker en suikerhoudende drankjes zijn ook niet zo mijn ding. En ik weiger om geld uit te geven aan water met een kneepje vruchtensap er in. Dat kan ik beter zelf! Bovendien heb je het zó gemaakt. Hetzelfde geldt voor ijsthee: zonder suiker veel lekkerder én goedkoper.

Als je een mooie glazen kan hebt, staat het ook nog eens leuk op tafel. Ben je met een grote groep of heb je een feestje? Er zijn tegenwoordig ook maxi potten te koop (in alle prijsklassen) met een kraantje, waar ieder zijn eigen glaasje ijsthee of vruchtenwater kan tappen. Nadeel is dan weer wel dat deze potten niet in de koelkast passen.
Er schieten mij meteen allerlei liedjes door mijn hoofd…. It’s summertime, summertime, sum, sum, summertime… 😉

IJsthee maken (3)

Wat heb je nodig:

  • 1 liter thee (van 1 theezakje voor één pot thee)
  • 1/2 tot 1 liter water
  • smaakmakers zoals: schijfjes van citroen, limoen, perzik, sinaasappel
  • eventueel verse muntblaadjes, kruizemunt of citroenmelisse
  • plakjes gember
  • ijsklontjes

Groene ijsthee met gember (3)

Hoe maak je het:

Ik maak de thee meestal van “gewone” zwarte thee, maar je kunt natuurlijk ook groene thee nemen of thee met een smaakje. Laat de thee zeker 5 minuten trekken en dan afkoelen. Giet in een grote fles die in je koelkast past en vul aan met kraanwater. Groene thee is ook heel erg lekker. Denk er dan wel aan dat je het water na het koken tot ca. 80 graden laat afkoelen, anders wordt de thee bitter. Je kunt ook een lege petfles gebruiken en de ijsthee later in een mooie glazen bowlschaal (de retro kom van de foto is al een oudje en heb ik een jaar of 20 geleden eens voor mijn verjaardag gekregen) of kan over gieten.
IJsthee maken (1)
Dit is mijn basis. Ik vind hem zelf het lekkerst met een schijfje citroen, een kneepje citroensap en wat citroenmelisse er in. Maar houd je van fruitsmaken, probeer dan eens een plakje sinaasappel of wat sinaasappelsap (daar wordt de ijsthee wel wat troebel van).
Zorg voor voldoende ijsklontjes, bijvoorbeeld met een blaadje munt, bloemetje of stukje meloen er in, dat staat leuk in het glas.
IJsklontjes

Als ik fruit over heb, vries ik dat vaak in. Dat kun je ook met citroen of sinaasappel doen als je het niet allemaal nodig hebt. Je kunt het fruit dan als ijsklontje gebruiken en het geeft meteen z’n smaak af.

Lust je geen thee? Probeer dan eens water met fruit. Ook dat is heel lekker, zeker als je het een half uurtje in de koelkast laat staan zodat het fruit z’n smaak kan afgeven aan het water. Alles kan, wat je lekker vindt. Je kunt als je er veel fruit in doet de fles makkelijk een aantal keren bijvullen met water. Houd er wel rekening mee dat zacht fruit, zoals aardbeien, na verloop van tijd hun kleur verliezen.

Bereidingstijd:
10 minuten, wachttijd ca. 1/2 tot 1 uur.

TIP: 

  • Heb je vers fruit te veel, maak het dan schoon en vries het in. Zorg dat het fruit droog is of vries het los in zodat het niet aan elkaar plakt.
  • Van citrusvruchten (van citroen tot mandarijn) of gember kun je schijfjes snijden, maar je kunt ook het sap invriezen.
  • Gebruik het bevroren fruit als ijsklontje, of gooi het met sap/yoghurt in de blender voor een smoothie. Je kunt het ook laten ontdooien en mengen met roomijs dat je eerst een beetje zacht laat worden. Hak groot fruit zoals aardbeien van te voren in stukjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s