Bijzondere lunch: wafels met vers fruit en slagroom

Jongste dochter is thuis voor de zomer. Ze studeert in België en begint behalve te wennen aan de taal ook in de ban te raken van het eten – denk ik. Speciaal op haar verzoek, aten wij vandaag deze wafels. Ik heb al eerder een recept voor Belgische wafels geplaatst, maar dit keer is er ook suiker in verwerkt. Dat én de bereidingswijze maakt dat deze wafels anders van smaak maar ook anders van structuur (minder bros) zijn.
Wafels met aardbeien en slagroom (4)

Oh, en voor de lunch of uitgebreide brunch zijn deze wafels érg lekker. Wil je een verantwoorde keuze? Maak dan de suikervrije wafels en laat de slagroom of het ijs weg.

De tropische temperaturen vond ik een ernstige belemmering om aan de slag te gaan, maar jongste dochter had nergens last van en heeft deze taak op zich genomen.

Wat heb je nodig (voor 8 wafels)

  • 1 ei (M, ongeveer 50 gram)
  • 35 g fijne tafelsuiker
  • 5 g vanillesuiker (of 1/2 zakje vanillesuiker) *
  • 50 g milde olijfolie
  • 100 g patentbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 80 g (halfvolle) melk
  • vers fruit (bijv. aardbeien, bosbessen of kersen)
  • eventueel slagroom en/of vanille-ijs

Benodigdheden:

  • 1 smalle, iets hogere, beslagkom
  • 1 handmixer of staafmixer met garde
  • 1 wafelpan
  • 1 kunststof of houten spatel

Hoe maak je het:

  1. Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Gebruik je de staafmixer met garde dan is het misschien handig om een grote maatbeker te gebruiken voor het kloppen van het ei. Het spat nogal.
  2. Breek het ei in de beslagkom en klop het met de hand/staafmixer schuimig. Het is goed genoeg geklopt als het eimengsel een witte kleur heeft.
  3. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en meng dit met de garde op de laagste stand.
  4. Voeg onder voortdurend mengen in een straaltje de olie toe.
  5. Meng bloem en bakpoeder goed en zeef dit.
  6. Spatel nu afwisselend 1 eetlepel bloem en 1 eetlepel melk door het beslag.
  7. Verwarm de wafelpan volgens de gebruiksaanwijzing. De inzetplaten van mijn pan hebben een anti-aanbaklaag die ik éénmaal van te voren lichtjes invet en daarna bak ik er de wafels in.
  8. Schep ca. 3 eetlepels beslag in elke wafelvorm. Bak de wafels gedurende ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar.
    Haal de wafels met een spatel voorzichtig uit de vorm. Laat op een rooster afkoelen.
    Wafels met aardbeien en slagroom (5)
  9. Serveren:
    Maak het fruit schoon en snijd dit klein indien nodig. Leg op elk bord 1 of 2 wafels en garneer naar smaak met het fruit en de slagroom. Een bolletje vanille-ijs is er ook lekker bij, maar dan is één wafel meer dan voldoende.
    Wafels met aardbeien en slagroom (6)

Bereiding:
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 30 minuten (incl. bakken van de wafels)

* Gebruik je vaker vanillestokjes bij het bakken of voor desserts? Bewaar dan de vanillepeulen in een pot fijne tafelsuiker. Het duurt 1-2 weken voordat de suiker de smaak van de vanille aanneemt, maar je zult merken dat dit vele malen lekkerder is dan de zakjes vanillesuiker uit de supermarkt.

Suikervrije Belgische wafels
Suikervrije Belgische wafels

 

7 thoughts

  1. wat een vreselijk leuke blog…. ga ik vast vaker op kijken. Wil vragen: HOE kom ik aan een z.g. rijsmandje? Daar had ik nog nooit van gehoord. Je hebt mij zeer enthousiast gemaakt met het poolish brood! Ga ik vast maken.

    Like

    1. Dank je voor het compliment Ivon, leuk om te horen!
      Rijsmandjes zijn o.a. te koop bij Cook & Co. Maar je kunt ze ook in alle soorten en maten bestellen bij online-winkels zoals bijv. http://www.weekendbakery.com/webshop/nl of http://www.broodbakshop.nl
      Wil je niet meteen een mandje aanschaffen, dan kun je ook een houten kom of een bijvoorbeeld een broodmandje gebruiken. Leg er dan wel een schone theedoek in en bestuif deze met bloem.
      Succes met brood bakken, het is behoorlijk verslavend! En ik zou het heel leuk vinden als je laat weten of het gelukt is.
      Groetjes, Anja

      Like

      1. Dat het verslavend is (en nodig hier, i.v.m wèl gezond en bio. maar weinig geld) is mij bekend, maar als ik de broodbaksite bekijk raak ik flink gefrustreerd……, maar…. ga nog meer mijn best doen! Mijn man vindt het brood lekker, ik ook, maar wat ik op de site zie, dan durf ik mijne toch niet te vertonen! 😉 Wat ik zelf een vinding vind van mezelf is olijfolie gebruiken i.p.v. boter. Dan blijft het brood mooi vers. Ga een mandje bestellen….. bedankt!
        Groet, Ivonne.

        Geliked door 1 persoon

      2. Wees gerust, oefening baart kunst! Ook mijn broden lukken niet altijd en ik ben er nu een jaar mee bezig 😉. Ik gebruik ook olijfolie. Ook melk of eieren gaan er bij mij nooit in, tenzij ik iets bijzonders wil bakken.
        Blijf vooral proberen! En als je het in de vingers hebt, kun je er ook 2 tegelijk bakken en invriezen. Scheelt flink in stroom 😊

        Like

      3. Ja, ik had eerst een broodbakmachine gekocht…. maar dan krijg je echt rare broden, dus nu kneed ik erin, laat het een x rijzen en doe de rest zelf. Dat kneden is een uitkomst, heb geen machine (geen plaats voor) en door MS wordt ik erg moe van kneden (wèl goede oefening, dat wel 😉 ). Heb veel op de BBC naar Paul Hollwood gekeken en Mary Berry. Veel van geleerd, Ik maak soms erg vreemde (vlg. husband lekkere) platte broden met vulling, soms zelfs bak ik die (dun) slow in de koekenpan, met boursin of geitenkaas er in: erg lekker. Mijn man zegt, alles wat je zelf bedenkt is altijd het lekkerst. (Maar ik krijg veel inspiratie door het lezen van recepten en de t.v., meestal BBC.) Die rijsmandjes heb ik gezien, het is een beetje duur…..voor ons… dus blijf ik de schaal gebruiken voor de eerste rijs en dan gewoon de broodvorm, of los. Ik ben nooit op een blog geweest, als ik teveel reageer; moet u het zeggen! Invriezen doe ik ook vaak. En inderdaad geen eieren of melk, Behalve met Kerst! 🙂
        Groet, Ivon Kennedy

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s