
Zomer en ijs, dat hoort toch bij elkaar? Voor mij werkt dat in ieder geval wel zo. In de winter kan ik wel ijs eten, maar dan is het vaak dat er iets warms naast ligt: een appel uit de oven, een taartje van fruit, oh of die overheerlijke peren met chocoladesaus…mmmm. Maar goed, ik dwaal af. In de zomer vind ik sorbet- of yoghurt-ijs heerlijk verfrissend.
Regelmatig haal ik mijn inspiratie van Instagram. Zo vond ik daar een receptje voor ananas/mango ijs met kokosmelk. Het enige dat ik in huis had was de ananas, die zijn uiterste houdbaarheidsdatum naderde. Mooi, dat werd een vruchtenijsje!\


IJs maken zonder ijsmachine
Voor dit ijs heb je geen ijsmachine nodig. Wat wel handig is: een blender of staafmixer voor het pureren van het fruit. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel de structuur van je ijs. Ik heb 2x ijs gemaakt: de eerste keer van rauwe ananas, waarbij het fruit niet helemaal fijn gepureerd werd (of ik had niet genoeg geduld, dat kan ook) en vervolgens een ijs van gestoofde ananas, waarbij de ananas gaar was en dus makkelijk te pureren. De structuur van beide ijssoorten was heel verschillend. Het eerste nog redelijk grof, met een beetje een bittere nasmaak, het tweede beduidend zachter en zoeter.
Zelf gemaakt vruchtenijs is -althans bij mij- de tweede dag hard als beton, vandaar dat ik maar een kleine hoeveelheid maak die meteen op gaat.
Recept: voor Ananas-yoghurt ijs
Nagerecht Voor 4 bolletjes ijs | ||
Voorbereiden: 15-20 minuten | Bereiden: 2-3 uur (in de vriezer) | Totale tijd: 2,5-3,5 uur |
INGREDIËNTEN
Voor het ananas-limocello ijs:
- 200 g ananas
- 1 el suiker
- 1 el limoncello
- 150 ml Griekse yoghurt
Voor het ananas-nectarine ijs:
- 150 g ananas
- 1 rijpe nectarine
- 1 el basterdsuiker
- 120 ml Griekse yoghurt
BEREIDING
Voor het ananas-limoncello ijs:

Schil de ananas en snijd in plakken. Verwijder het harde hart met een appelboor of een mesje. Snijd de plakken ananas in stukjes.
Verhit in een kleine koekenpan de ananas met de suiker tot de ananas zacht is geworden. Voeg de limoncello toe en roer dit even goed door. Laat eventueel de limoncello even meekoken zodat de alcohol verdampt. Laat afkoelen.
Schep het fruit en de yoghurt in de blender of in een maatbeker en pureer alles tot een gladde massa.
Giet in een diepvriesbak en zet in de vriezer. Haal na één uur er uit, roer alles met een vork goed om, zodat je weer een massa krijgt en zet terug in het vriesvak. Herhaal dit nog een of twee keer. De duur hangt een beetje af van de kwaliteit van je vriezer en de hoeveelheid ijs die je maakt. Heb je genoeg ruimte, dan kun je ook een grote platte schaal (bijv. een ovenschaal) gebruiken. Dan is het sneller bevroren.
Serveren: haal het ijs uit de vriezer en laat het een beetje zacht worden. Schep in mooie glaasjes of kommen.
Voor het ananas-nectarine ijs:

Schil en ontpit de nectarine en snijd deze in stukjes. Volg verder de hierboven genoemde stappen en voeg in plaats van limoncello de nectarine toe. Dit ijs heb ik gemaakt met ongekookte ananas. Dat kan ook, maar je moet dan het fruit wat langer pureren, wil je de fijne structuur krijgen.
TIP: dit ijs kun je ook goed tijdens een maaltijd als verfrissende tussengang serveren. Eventueel in een glaasje prosecco.
* Voor veganistisch of koemelkvrij ijs, kun je ook romige kokosmelk gebruiken. Voeg dan de melk in gedeelten toe. Het kan zijn dat je wat minder nodig hebt dan wanneer je yoghurt gebruikt.
Pin deze foto van het ananas yoghurtijs
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Heb je de ananassmaak te pakken? Hieronder staan alle recepten met ananas bij elkaar, met een link naar het betreffende recept.






Ik heb ’n milkshake uitgeprobeerd van 200ml yoghurt, 2 flinke scheppen roomijs, 2 plakken ananas en ’n scheut limoncello, héérlijk!
LikeLike
Dat klinkt ook heerlijk, goed idee!
LikeLike