Gebakken rijst met pittig zoet varkensvlees

Jongste dochter vraagt waarom ik geen weekmenu maak, handig met boodschappen doen en je hoeft ’s avonds niet meer te bedenken wat te eten. Ehhh, tja ze heeft natuurlijk gelijk. Tijd om mijn eigen regels weer eens op te pakken. Zoekend in de kookboekenkast valt mijn oog op “De last minute keuken” van Donna Hay. Dit boek heb ik al heel lang, het is ingedeeld in blokken (zoet, bakken, mediterraan, oosters, noedels, smeersels enz…) met daarbij handige tips voor basisproducten die je in je provisiekast zou moeten hebben. En er staan geweldige gerechten in die je makkelijk en snel kunt maken. Ideaal voor de zomermaanden, als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan en toch wat lekkers op tafel wilt zetten.

Gebakken.rijst.met pittig zoet varkensvlees (2)

Omdat er paksoi en biologische schouderkarbonade in de koelkast ligt, valt de keuze al snel op een Oosters gerecht. In het originele gerecht wordt hoisinsaus gebruikt, maar die heb ik niet. En Chinese kookwijn of medium sherry, die heb ik óók niet. Het wordt een beetje experimenteren en ik moet zeggen… goed gelukt! We vonden het heerlijk. Bovendien stond het best snel op tafel.

Wat heb je nodig (voor 3 personen):

 • 300 g schouderkarbonade of varkensfilet (als je liever vlees zonder vetrandje hebt)
 • 125 ml Thaise zoete chilisaus
 • 1 el Japanse sojasaus1 el geraspte gember (vers of uit de vriezer)
 • 50 ml droge witte wijn
 • 50-100 ml water
 • 1/2 el maïzena
  Voor de rijst:
 • ca. 100 g rijst per persoon
 • 3 lente-uitjes
 • 1 struik paksoi
 • 1/2 komkommer
 • 2 el zonnebloemolie (of arachideolie)
 • geroosterd sesamzaad (voor de garnering)

Hoe maak je het:

 1. Breng water aan de kook voor de rijst, voeg zout toe. Spoel de rijst in een zeef met koud water. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat afkoelen. Roer de rijst los.
 2. Snijd het vlees in niet te dikke plakken. Zet apart.
  Halveer de komkommer en snijd in plakjes, de lente-ui in ringen. Snijd de stronk van de paksoi in plakjes. Het blad van de paksoi snijd je het best in brede repen. Leg dit apart van de overige groenten, want dit wordt pas om het laatste moment door de rijst gemengd.
 3. Verwarm een koekenpan (groot genoeg voor al het vlees) en breng de chilisaus met de sojasaus, witte wijn, water en gember aan de kook en laat zachtjes 2 minuten koken tot het mengsel wat dikker wordt. Proef op smaak en voeg evt. een beetje suiker, citroensap of sojasaus toe. Ga een beetje af op je eigen smaak. Zelf heb ik er wat citroensap bij gedaan, dat vond ik wel lekker. Bind de saus met de maïzena die je eerst losroert met een eetlepel water. Giet de maïzena langzaam en goed roerend bij de saus.
  Voeg dan het vlees toe en laat al roerende ongeveer 5 minuten zachtjes koken of tot het vlees gaar is en bedekt met de saus. Dek af en zet apart.
 4. Verhit een wok of grote braadpan op hoog vuur. Voeg 2 eetlepels olie toe en bak hierin de lente-ui, paksoi en komkommer. Begin met een kleine portie en voeg steeds een handje toe. Kruid met peper en zout. Bak ongeveer 1 minuut en voeg dan schep voor schep de gekookte rijst toe. Blijf alles goed omscheppen zodat het niet aanbrandt. Bak gedurende 5 minuten of tot de rijst goed warm is. Voeg tenslotte nog het blad van de paksoi toe en draai het vuur uit. Dek af met een deksel.
 5. Warm het vlees eventueel nog even op.
 6. Serveren:
  Verdeel de gebakken rijst over 3 kommen en schep hierop het vlees. Garneer met sesamzaad en eventueel wat fijn geknipte koriander of peterselie. Basilicum kan overigens ook!
  Lekker met een frisse komkommersalade en kroepoek. Geef er apart nog sojasaus bij voor de liefhebber.
  Gebakken.rijst.met pittig zoet varkensvlees (1)

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 10 minuten
Bereiden: ca. 15-20 minuten

 

4 thoughts

  1. Dank je, Arnold! Wat de foto’s betreft heb ik gemerkt dat ik er veel baat bij heb als ik -zoals mijn dochter voorstelde- van te voren al nadenk hoe ik de foto wil maken en alles klaar zet. Hoef ik op het moment niet zo te stressen 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s