Bloemkool uit de oven met tomaten en kaas

Op zoek naar een recept voor mac ‘n’ cheese, bedacht ik dat ik ook wel weer eens een ovenschotel met bloemkool kon maken. Om de een of andere reden vind ik bloemkool kaal of met een “papje” niet zo lekker. Er moet altijd iets bij om het gerecht aan te kleden, zoals bij de mediterrane bloemkool.
In mijn eigen keukenrepertoire heb ik een ovenschotel met bloemkool, tomatensaus en kaas. Zelden precies hetzelfde van smaak omdat ik er geen recept meer van heb. Hier volgt dan de versie van vandaag, die het heel goed doet in combinatie met kipdijfilets (bereid met mijn favoriete smaakmakers: tijm, knoflook, citroen) en krieltjes… Bijna oer-Hollands!

Bloemkool ovenschotel (1)

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 1 grote bloemkool
  • 1 blik tomaten (heel of in blokjes)
  • 1/2 el olijfolie
  • 1/2 ui
  • 1 el oregano of marjolein
  • 1 blaadje laurier
  • 1/4 (tuinkruiden)bouillonblokje
  • 2 bollen mozzarella
  • een flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Benodigdheden:

  • een passende ovenschaal

Hoe maak je het: 

  1. Begin met de saus: snipper de ui en smoor deze in de olijfolie op laag vuur enkele minuten tot de ui zacht is. Voeg dan de tomaten, de oregano en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook, druk de tomaten stuk met een houten lepel en laat op het kleinste pitje zachtjes koken zonder deksel. Hierdoor dikt de saus vanzelf een beetje in. Proef op smaak en voeg eventueel een beetje peper en zout toe.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius onder- en bovenwarmte of 200 graden hetelucht.
  3. Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes. Stoom deze samen met het laurierblad beetgaar in ca. 10-15 minuten. Heb je geen stoompan of stoomoven, kook de bloemkool dan in een laagje water. Controleer op gaarheid na 10 minuten. Giet eventueel af, vis het laurierblaadje er uit en laat even uitdampen.
  4. Schep de bloemkoolroosjes in de ovenschaal, kruid naar smaak met zout. Verdeel hierover de tomatensaus, de in blokjes gesneden mozzarella en strooi er tenslotte de Parmezaanse kaas over.
    Bloemkool ovenschotel (5)
  5. Plaats de schaal op een rooster in het midden van de oven en bak gedurende 10-15 minuten of tot de kaas begint te borrelen en gesmolten is.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten
Bereiden: 30 minuten (incl. 15 minuten oventijd)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s