Aardappelen gevuld met salie, ontbijtspek en ansjovis uit de airfryer

Het bevalt me wel, koken uit mijn kookboeken! Het volgende recept komt uit KOOK met Jamie (boek nummer 7) van Jamie Oliver. Niet vaak uit gekookt en dat komt waarschijnlijk door de tekst op het omslag: “Wedden dat ik van jou een topkok kan maken!” Een beetje intimiderend? Ik heb het boek al een aantal jaren in de kast staan en vond dat het eens tijd werd een recept te selecteren.

Gevulde aardappelen uit de airfryer
Gevulde aardappelen uit de airfryer

Al bladerend kwam ik allerlei basisrecepten tegen, van mayonaise, tot risotto koken of zelf pasta maken. Over groenten en basis snijtechnieken, maar ook zoetigheden. Ik koos voor dit aardappelgerecht.

Een erg makkelijk recept, het enige ingewikkelde eraan is dat je met een appelboor in de lengte een gat moet boren in de aardappels. That’s it!! Daarna vul je de aardappelen met een aantal smaakbommetjes die op zichzelf al heel lekker zijn, maar samen in dit gerechtje een heerlijke smaak aan de aardappelen geven. Volgens het recept worden ze in de oven gebakken, maar ik wilde ze testen in de Airfryer. En ik denk dat ze ook prima op de BBQ kunnen. Ideaal dus als je wat meer tijd nodig hebt voor je vlees of groenten, want je hebt er bijna geen omkijken naar!


INGREDIËNTEN

Voor 2 of 3 personen

  • 5 middelgrote biologische, vastkokende, aardappels *
  • 10 verse salie blaadjes
  • 5 plakjes knoflook (het teentje in de lengte gesneden)
  • 5 ansjovis filets, uitgelekt
  • 5 plakjes ontbijtspek
  • rasp van een citroen
  • zeezout en olijfolie om de buitenkant mee in te smeren

Benodigdheden:

  • appelboor
  • bakplaat, eventueel een ovenschaal voor de airfryer

BEREIDING

Hierbij is het belangrijk op welke wijze je de aardappels wilt bakken: gebruik je een oven, verwarm deze dan voor op 200 graden Celsius, boven- en onderwarmte; heb je een Airfryer, verwarm deze dan pas voor als je aardappelen klaar zijn om gebakken te worden.

Borstel de aardappelen goed schoon in koud water en droog ze af, ze worden niet geschild. Boor in de lengte met de appelboor een gat door de aardappel. Bewaar de stukjes die je er uit haalt, die dienen later als een soort plug. Prik de aardappelen rondom een paar keer in met een vork, wrijf ze in met olijfolie en zeezout.

Maak de vulling klaar. Leg op een plank de plakjes ontbijtspek. Let hierop de salieblaadjes, de ansjovis en plakje knoflook. Rasp een beetje citroenschil over de vulling. Vouw het spek dubbel en rol het in de lengte een beetje op. Steek het nu in de aardappel. Halveer de stukjes aardappel en steek die in de opening, zodat de vulling min of meer opgesloten zit. Het is niet erg als het er nog een beetje uitsteekt.

Bakken in de Airfryer: Verwarm de Airfryer op 200 graden. Leg de aardappelen in het mandje. Omdat een deel van het vet van het ontbijtspek uit de aardappelen loopt, kun je ook een ovenschaal gebruiken, plaats deze dan in het mandje. Bak de aardappelen in ongeveer 30 minuten gaar. Keer 3 of 4 keer.

Bakken in de oven: Leg de aardappelen op de bakplaat en schuif deze in het midden van de oven. Keer regelmatig en bak in ongeveer één uur gaar.
Controleer ruim voor tijd (bij oven én Airfryer) of de aardappelen gaar zijn door er even in te prikken.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: Airfryer ca. 30 minuten, oven ca. 1 uur

Gevulde aardappelen uit de airfryer

* Wil je aardappelen in de schil bereiden, kies dan bij voorkeur voor biologische aardappelen. Deze zijn niet behandeld met bestrijdingsmiddelen en je kunt de schil zonder problemen eten.

Inspiratie: KOOK met Jamie, Jamie Oliver

Kookboek.Kookmetjamie (2)

Tja, hij zegt het zelf: Plak je foto hier en word een van mijn studenten! 😉

Kookboek.Kookmetjamie (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s