Kip met een krokant korstje van pesto

Als ik zelf pesto maak, koop ik meestal een pot bio basilicum uit de super. Dit is voldoende voor ongeveer 250 ml. Zelf gemaakte pesto blijft zeker een week goed in de koelkast. Je kunt het overigens ook invriezen (handig als je een ijsblokjestray gebruikt) en bewaren voor later. Ik had nog een restje over en daar wilde ik iets anders mee doen dan pasta maken. Het werd deze kip met een krokant korstje uit de oven.
Kip met pestokorst

Wat vinden we ervan?
Het smaakt super, de kip is heerlijk mals en de korst lekker crunchy. De man had er liever iets meer pesto in gehad, maar de rest vond het goed zoals het was. Ik heb ongeveer 3 eetlepels gebruikt, waardoor de smaak van de pesto niet te overheersend is. Bovendien is het niet al te ingewikkeld, vlees even aanbraden en dan met het pestomengsel de oven in.

Kip met pestokorst

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

 • 400 g kipdijfilets *
 • 4 el grof paneermeel of panko
 • 3-4 el pesto Genovese (zie hier voor het recept)
 • peper en zout
 • 1 el boter en 1 el olijfolie om de kip in te braden

Benodigdheden:

 • koekenpan
 • passende ovenschotel
 • aluminiumfolie

Hoe maak je het:

 1. Verhit de oven voor op 200 graden Celsius hetelucht (of 220 graden boven- en onderwarmte).
 2. Dep de kip droog. Verhit de boter en olie in de koekenpan. Braad de kip rondom bruin aan en haal uit het vet. Giet het vet in de ovenschaal en leg dan de stukken kip er in. Rol ze een beetje op zodat de gladde kant boven ligt. Je kunt eventueel ook een cocktailprikker gebruiken om ze vast te steken.
 3. Meng de pesto met het paneermeel. Heb je geen grof paneermeel, verkruimel dan eventueel 3 beschuiten grof. Je kunt ook oud brood hiervoor gebruiken dat je verkruimelt. Druk het mengsel een beetje samen met een lepel.
  Kip met pestokorst
  Verdeel over de kip en druk zo goed mogelijk aan.
 4. Bak de kip gedurende 20 tot 30 minuten in het midden van de oven. Kleinere kipdijfilets zijn wel in 20 minuten gaar. Gebruik je kipfilet, reken dan op een langere baktijd.
  Kip met pestokorst
  Controleer de gaarheid van het vlees door er een prikker in te steken en op het vlees te duwen. Komt er helder vocht uit, dan is het vlees gaar. Je kunt natuurlijk ook een vleesthermometer (lees er hier meer over).
  Wordt de korst tijdens het bakken te donker, dan kun je de temperatuur met 20 graden verlagen en er eventueel een stukje aluminiumfolie op leggen.
  Haal het vlees uit de oven en laat het 5 minuten rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Pak het niet helemaal in, anders zal door condens het krokante korst weer zacht worden. Serveer met een beetje van het bakvet.
  Kip met pestokorst

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten
Bereiden: 30 – 40 minuten

* Kipdijfilets, het woord zegt het al, worden gesneden uit de kippendij. Hierdoor heeft het vlees nog een randje vet, waardoor het na het braden heerlijk mals blijft. Ook in de oven droogt het niet uit. Je kunt dit natuurlijk ook vervangen door kipfilet, dan zal de gaartijd wel iets langer zijn. Houdt er rekening mee dat het kippenvlees goed gaar moet zijn!

TIP: Voor dit gerecht heb ik pesto op basis van basilicum en pijnboompitten gebruikt, omdat ik daar nog een restje van had staan. Je kunt variëren door bijvoorbeeld rode pesto, pesto op basis van rucola of in plaats van Parmezaan een andere kaas te gebruiken.

NB: Van alle ovengerechten wil ik ook graag een Airfryer-versie maken. Het probleem ligt hier echter bij het krokante laagje. Het pesto-paneermeel mengsel is toch nog te los om aan de kip te blijven “plakken”. Het resultaat in de Airfryer zou zijn dat je korstje in het rond geblazen wordt, met witte rookwolken als resultaat. Het paneermeel zal namelijk door de hitte verbranden, in plaats van krokant gebakken te worden. Dus daar moet ik nog even op puzzelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s