De kikkererwt heb ik nog niet zo lang geleden pas écht ontdekt. Een collega was min of meer verslaafd aan het goedje en omdat ik toch nieuwsgierig was, kocht ik het jaren geleden al eens in de super, maar die vond ik niet lekker. Daarna nooit meer geprobeerd, tot vandaag.
Peulvruchten zijn natuurlijk super gezond en voedzaam, vol eiwitten en vezels. Vandaag staat er geen vlees op het menu en maak ik de hummus bij een stoofschotel met zwarte bonen. Erbij nog geroosterde kikkererwten voor een bite en zelf gebakken brood.
Héél voedzaam! De clafoutis die op de planning stond, maak ik wel een andere keer. We eten de kersen zo uit het handje.
Wat vinden we ervan?
De ingrediënten voor hummus kunnen varieren er zijn veel verschillende recepten voor, net als de schrijfwijze eigenlijk. Humus, dus niet, want tijdens een biologieles heb ik ooit geleerd dat het met grondsoorten van doen heeft..
Maar goed, nu kan ik zeggen dat ook hummus -net zoals voor de meeste sauzen, dips en dressings geldt- zelf gemaakt véél lekkerder is.
- 1 glas/blik kikkererwten (ca. 230 g uitlekgewicht)
- 1 el sesamzaad
- 1 el sesamolie
- 2 el goede olijfolie
- citroensap
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 teentje knoflook uit de knijper
- peper en zout
Benodigdheden:
- blender of staafmixer/messenbakje
- zeef
- koekenpan
Hoe maak je het:
- Giet de kikkererwten af in een zeef, spoel even af en laat uitlekken.
- Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan tot ze binnen te geuren. Draai het vuur uit en schud even om. Laat op een bordje afkoelen.
- Doe het sesamzaad (houd een beetje achter voor de garnering), de kruiden, olie en een beetje citroensap in de blender of in het messenbakje en pureer het sesamzaad zo goed mogelijk. Voeg dan de kikkererwten toe en pureer lang of kort, afhankelijk van wat je lekker vindt. Blijft de humus te dit, voeg dan 1 of 2 eetlepels water toe.
- Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel nog de rest van het citroensap toe.
- De hummus is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Schep daarom wat je nodig denkt te hebben in een mooi schaaltje en laat de rest in de koelkast staan, dan blijft het langer goed. Laat wel op kamertemperatuur komen voordat je het serveert.
Maak met de bolle kant van een lepel een mooie spiraal, druppel er een sliertje olijfolie over en garneer met het sesamzaad en eventueel wat zoutflakes.
Bereidingstijd:
(voor)bereiden: ca. 15 minuten
Ziet er heerlijk uit. En zo hoef je geen groot blik tahin te kopen.
LikeLike
Dank je. Als tahin alleen in grote blikken gaat, dan hou ik het maar hierbij. Ging prima zo!
LikeLike
Tip: geen komijnpoeder gebruiken, maar komijnzaad. Samen met de sesamzaadjes even roosteren en fijnmalen. Het fijnmalen lukt mij het best in een vijzel, ik moet het zonder blender stellen.
LikeLike
Ja, ben het met je eens, is beter. Ik twijfelde of komijnzaad wel in de blender kan, vandaar dan maar het poeder. Volgende keer als ik wat meer tijd heb…
LikeLike