Zelf vanillesuiker maken

Vanille is een onmisbaar ingrediënt in vooral zoete baksels en gerechten. Ik gebruik het dan ook vaak. Meestal gebruik je het merg of de zaadjes in bijvoorbeeld gebak, nagerechten of ijs. Daarnaast gebruik ik ook, vooral als ik kleine porties van iets maak, vanillesuiker. Wist je dat je vanillesuiker heel gemakkelijk zelf kunt maken? Ongebruikte vanillestokjes zijn de truc. Nooit meer chemische smaakjes in je gebak!
Vanille

Vanille is te koop in verschillende vormen:

Vanillepeul of vanillestokje: wordt meestal in de lengte gehalveerd, waarna het merg of de zaadjes eruit geschraapt worden. Of de peul ook de pan/oven in gaat ligt aan het gerecht. Bij pudding of ijsbereiding, waarbij je melk of room aan de kook brengt, gaat de peul meestal mee de pan in, maar wordt aan het einde van de kooktijd er uit gevist. Bij het bakken van bijv. cake gebruik je enkel de zaadjes. De beste Bourbon vanille komt uit Madagascar.

Vanillesuiker: suiker met de smaak van vanille wordt vaak gebruikt bij het bakken van cakes en ander gebak. Maar ook om bijv. jam en ingemaakt fruit een extra smaakje mee te geven. De zakjes vanillesuiker die je in de supermarkt koopt bevatten volgens mij geen echte vanille, maar aangezien ik ze niet meer koop kan ik dat niet controleren.
Vanillesuiker

Vanille extract: wordt gewonnen uit echte vanille. Jaren geleden kocht ik een flesje geconcentreerd extract waarvan je maar enkele druppels hoefde te gebruiken om een gerecht op smaak te brengen. Nu heb ik een nieuw (groter) flesje en hiervan heb ik veel meer nodig. Deze is dan ook verdund met water en alcohol.
Vanillesuiker (3)

Vanille essence: dit gebruik ik nooit, het is een chemisch vervaardigde vloeistof met de smaak van vanille. Hier komt geen echte vanille aan te pas.

Vanillesuiker maken
Wat heb je nodig:

  • Schone pot (ongeveer 250 ml inhoud) met deksel
  • Een of meer vanillestokjes, het merg of de zaadjes er uit geschraapt (die kun je beter gebruiken!)
  • Fijne kristalsuiker

Hoe maak je het:
vul de pot voor driekwart met fijne (witte) kristalsuiker. Steek de vanillestokjes in de suiker en sluit de pot. Na 2-3 weken heeft de suiker de smaak van de vanille aangenomen en kun je deze gebruiken in al je baksels, voor jam, gebakken fruit enz. enz. In een zakje vanillesuiker zit 8 gram, dit kun je vervangen door 1 eetlepel (maatlepel = 18 gram) van je eigen vanillesuiker toe te voegen. Vul dan aan met gewone suiker tot de hoeveelheid suiker die vermeld wordt in het recept.
Vanillesuiker

Elke keer als je alleen de zaadjes van een vanillestokje gebruikt hebt, stop je de peul in het potje suiker. Vul de suiker ook altijd aan als je een nieuw vanillestokje toevoegt, maar ook als je de suiker gebruikt. De “oude” kun je gewoon in de pot laten. Je zult merken dat de smaak van deze vanillesuiker zo veel beter is dan die kant-en-klare uit een zakje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s