De perfekte zomerse maaltijd

Mijn “uitdaging” vandaag is het bereiden van een aubergine in de Airfryer. Rondom deze groente stel ik mijn maaltijd samen. Nu heb ik op mijn blog een aantal recepten voor aubergine die ik wél lekker vind (pittige aubergine frieten, aubergine waaier en geroosterde aubergine, dus daar maar eens even tussen neuzen om een keuze te maken. Aubergine geroosterd (1)
Het wordt de geroosterde aubergine met sinaasappeldressing en oregano (zie hier voor het oven-recept). Verder maak ik de maaltijd compleet met een tomaten-feta-salade, courgette met mozzarella uit de oven, een yoghurtdressing met citroen en couscous met citroen en peterselie. Niets ingewikkelds aan, maar wel een heerlijke, vegetarische, zomerse maaltijd.

Wat vinden we ervan?
De aubergine is krokanter dan wanneer hij in de oven gebakken wordt (zie de foto’s). Bovendien wordt hier maar weinig olie gebruikt en dat is voor de Airfryer alleen maar gunstig. Hij hoeft niet eens schoongemaakt te worden! De baktijd is op 180 graden maar 20 minuten, terwijl de oven op 200 graden staat en de aubergine dan 40 minuten nodig heeft. Een win-win situatie lijkt mij.
Ga voor het recept en de bereiding van de aubergine naar de website The Amazing Kitchen.

Heb je geen Airfryer, dan kun je aubergine en courgette natuurlijk tegelijk bakken. Zet de courgette dan wat later in de oven, zodat hij nog een beetje een bite heeft na een half uur.
Een perfekte zomerse maaltijd

Het is nogal een ingrediënten lijst, vandaar als laatste een boodschappenlijstje. De meeste spullen heb ik eigenlijk standaard in huis, door te variëren met kruiden of specerijen kun je daar alle kanten mee uit (denk Frans, Italiaans, Afrikaans, Balkan. Heb je iets niet in huis, dan kun je het ook wel vervangen door iets anders. Groene olijven in plaats van de kappertjes, sinaasappelsap uit een pak, jong belegen kaas in plaats van mozzarella…
Wat heb je nodig (voor 2 – 3 personen):

Voor de courgetteschotel (30 minuten oventijd):

  • 1 courgette
  • 1 middelgrote rode ui
  • 3 trostomaten of een handje cherry tomaatjes
  • 1 bol mozzarella
  • 1 teentje knoflook
  • citroenrasp
  • peper en zout
  • gemalen chilivlokken
  • 1 passende ovenschaal

Voor de feta salade:

  • 1 blok feta
  • 10 cherry (pruim)tomaatjes
  • 1/2 courgette of komkommer
  • 1/2 rode ui
  • 10 zwarte (bio) olijven
  • 1 lente-uitje
  • rasp en sap van 1/2 citroen
  • 1 handje verse basilicum
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Voor de yoghurtdip:

  • ca. 200 ml Griekse yoghurt
  • bieslook
  • citroenrasp
  • peper en zout
  • olijfolie

Voor de couscous (5 minuten wellen):

  • ca. 150-200 g couscous
  • 1 el olijfolie
  • sap en rasp van 1/2 citroen
  • 1 – 2 el verse peterselieblaadjes
  • zout

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Begin met de courgetteschotel, die staat ca. 30 minuten in de oven.
  2. Snijd de courgette in plakken van ca. 1/2 cm dikte. Snijd de rode ui in ringen. Heb je trostomaten, snijd deze dan ook in plakjes evenals de knoflook.
    Courgette uit de oven (2)
    Vet de ovenschaal in met een scheutje olijfolie. Zet nu om en om 1 plakje courgette, tomaat, courgette, ui enz. tot alles op is. Werk in rijen bij een rechthoekige schotel of cirkels in een ronde schotel. Heb je geen gewone tomaten, halveer dan de 5 cherrytomaten en steek die hier en daar tussen de courgette. Bestrooi met zout. Laat de mozzarella uitlekken, snijd in plakken en verdeel deze over de schotel. Bestrooi met peper, zout, gemalen chilivlokken en wat geraspte citroenschil.
    Courgette uit de oven (1)
    Plaats op een rooster in de oven en bak gedurende 30 minuten.
  3. Snijd alle ingrediënten voor de salade: tomaatjes halveren, ui in dunne ringen, laat de feta uitlekken en snijd dan in blokjes. Courgette (rauw) of komkommer in dunne plakjes snijden met een mandoline of dunschiller. Laat de olijven even uitlekken. Meng alles in een ruime schaal of op een groot bord. Breng op smaak met peper en zout, citroen rasp en sap en 1 tot 2 eetlepels olijfolie. Zet apart.
  4. Kook water voor de couscous. Weeg de couscous af en doe deze in een hittebestendige schaal of een pan. Strooi er zout over of verkruimel er een kwart (tuinkruiden) bouillonblok boven. Giet het kokende water er op tot de couscous ongeveer 1/2 cm onder staat. Dek af met een deksel of bord en laat ca. 5 minuten wellen. Schenk als de couscous gaar is een sliert olijfolie erover en roer los met een vork.
  5. Schep de yoghurt in een kommetje en roer los met een beetje olie, citroenrasp en bieslook. Breng voorzichtig op smaak met een snufje peper en zout.
  6. Haal de courgette uit de oven en de aubergine uit de Airfryer.
  7. Snijd de basilicum voor over de salade en yoghurt en de peterselie voor over de couscous. Garneer de gerechten met de kruiden, leg nog wat partjes citroen op de couscous en serveer. Enjoy!

Bereidingstijd: ca. 45-60 minuten.

Boodschappenlijstje:

  • 1 aubergine
  • 1,5 courgette (of 1 courgette en 1/2 komkommer)
  • 10-15 cherry trostomaten of pruimtomaatjes en evt. 3 kleine trostomaten
  • 1,5 middelgrote rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes verse oregano of marjolein (of gedroogde oregano) en basilicum
  • klein bosje verse bieslook en peterselie
  • 1 sinaasappel of 250 ml (niet bittere) sinaasappelsap uit een pak
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1,5 citroen (voor de rasp en het sap)
  • 1 bol mozzarella
  • 1 blok feta
  • ca. 200 ml Griekse yoghurt
  • ca. 150-200 g couscous
  • 10 zwarte (bio) olijven
  • 100-150 ml lekkere olijfolie
  • peper en zout
  • evt. 1 lente-uitje en chilivlokken uit de molen

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s