Rode uien van de BBQ

Barbecue hoort wat mij betreft bij de zomer, gezellig met z’n allen buiten om de tafel. Hopen dat de BBQ niet te veel rookt, al houdt dat misschien de wespen een beetje op afstand ;-). Meestal hebben we een mix van groenten en vlees. Voor vandaag zijn dat champignons op spiesjes, plakken courgette (alleen olie is voldoende) geroosterd, ieder een hamburger en wat spareribs. Daarbij nog een aardappelsalade, stokbrood en sausjes.

Voor het eerst heb ik rode uien op de BBQ gelegd, of liever gezegd er in, want ze worden -ingepakt in aluminiumfolie- tussen de houtskool gelegd.

Rode BBQ uien (4)-001

Wat vinden we ervan?
De smaak is super, beetje zoetig met een vleugje balsamico en tijm, de onderkant een beetje gekaramelliseerd. Een heerlijk gerechtje dat wat voorbereiding niet veel tijd vergt. Aan bereiding trouwens ook niet, want als het eenmaal tussen de kolen ligt, heb je er geen omkijken meer naar. Vergeet dus niet de tijd in de gaten te houden!
Rode BBQ uien (5)
Wat heb je nodig (per persoon):

  • 1 middelgrote rode ui
  • scheutje olijfolie
  • klein scheutje (crema di) balsamico azijn (minder dan 1/4 theelepel)
  • takje tijm
  • snufje zout
  • bakpapier
  • aluminiumfolie

Hoe maak je het:

  1. Scheur een vel bakpapier in vieren (voor 4 uien). Voor elke ui een vel aluminiumfolie dat groot genoeg is om dubbel te vouwen en waar de ui dan nog goed in past.
  2. Snijd het kapje van de ui (zie foto) en ook aan de onderkant snijd je de wortels weg zodat de ui een beetje kan blijven staan.
    Rode BBQ uien (1)
  3. Vouw de aluminiumfolie dubbel, leg daarop het bakpapier en zet daar de ui op.
    Giet de olijfolie en balsamico over de ui, leg het takje tijm erop en strooi er een snufje zout bij.
    Rode BBQ uien (2)
  4. Neem dan eerst het bakpapier bij elkaar en daaromheen de aluminiumfolie. Zorg ervoor dat het pakketje goed gesloten is.
  5. Leg de uien tussen de houtskool op de barbecue en laat in ongeveer 20 minuten zacht (en zoet) poffen.
    Rode BBQ uien (3)

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 5 minuten (voor 4)
Bereiden: ca. 20 minuten (voor niet al te grote uien)

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s