Tagliatelle of pappardelle met roomsaus en zalm, best feestelijk toch? Dit is de makkelijke versie waarbij ik 2 zalmfilets in vingerdikke plakken snijd en langzaam laat garen in de saus. Of, als ik geen verse vis in huis heb, gebruik ik ook wel gerookte zalm (uit de vriezer) die ik nadat hij ontdooit is, even laat verwarmen in de saus. Dat is het geheim van een makkelijke en snelle maaltijd. Met een saus die zo heerlijk is, daar kan de supermarktsaus (“vers”, uit blik of een zakje) echt niet tegenop.
De pasta maak ik het liefst zelf (zie hier voor het recept), maar als ik daar geen tijd voor heb dan gebruik ik ook wel goede gedroogde pasta. Weer een tip voor de voorraadkast, of liever vriezer: gerookte zalm en kookroom bewaar je lang in de vriezer. Heb je geen verse kruiden in de tuin, vries dan het laatste restje van een bosje verse tijm of dille in. Het smaakt veel beter dan de gedroogde uit potjes. Verse pasta kun je overigens ook invriezen. Laat deze voor gebruik altijd wel goed ontdooien.
Wat heb je nodig (voor 2 personen):
- 2 takjes tijm
- 1 el boter
- 1 el bloem
- 50 ml kokendheet water
- 1/2 bouillonblok, vis
- 100-150 ml kookroom
- 1/2 – 1 el citroensap
- peper en zout
Hoe maak je het:
- Maak een roux. Smelt hiervoor de boter in een pannetje, let op dat de boter niet bruint!
Voeg nu de bloem toe en roer tot je een gladde massa hebt. Laat de bloem op heel laag vuur zachtjes garen ca. 3-4 minuten. - Haal de pan van het vuur en voeg al roerend het kokend hete water toe. Roer tot je een gladde, dikke saus hebt. Voeg dan 100 ml kookroom toe, verkruimel de halve bouillonblok erboven en voeg de tijm en 1/2 eetlepel citroensap toe. Laat de saus langzaam, al roerend, aan de kook komen, maar zet het vuur niet te hoog. Zodra de saus begint te pruttelen draai je het vuur laag. Laat ca. 5 minuten heel zachtjes koken (op je kleinste pitje), zodat de smaken goed mengen en de bouillonblok smelt.
- Proef op smaak en voeg eventueel nog meer room, citroensap en zout en peper toe.
- Serveer er kort geroerbakte groenten (courgette, wortel, paprika, bleekselderij, tomaat) of een groene salade bij.
Serveertips:
Deze saus smaakt geweldig goed verse -eventueel zelf gemaakte- tagliatelle of pappardelle en
– een gestoomde zalmfilet (zonder huid). Meng dan de saus door de pasta en leg de zalm er boven op;
– verse gamba’s of grote garnalen die je apart erbij serveert (net als de zalm);
– kleine garnalen kun je langzaam garen in de saus;
– gerookte zalm. Laat dan de bouillonblok achterwege, verwarm de zalm in de roomsaus en proef dan of er nog een beetje zout nodig is.
TIP: je kunt de tijm ook vervangen door dille. Snijd de dille fijn en voeg pas op het laatste moment toe aan de saus.
Bereidingstijd: 10-15 minuten (alleen de saus)
2 thoughts