Gebakken aardappelschijfjes

Herinneringen aan vroeger! Ik kom uit een gezin met vier kinderen, mijn vader werkte en mijn moeder zorgde voor het huishouden. Daar had ze haar handen vol aan, zeker met opgroeiende kinderen. Ik herinner me dingen waar ik nu van denk: hoe deed ze dat?? Vier van die opgeschoten pubers die je de oren van het hoofd eten. Grote pannen verse soep, aardappelen, groenten, vlees. En niet te vergeten de pudding, vla, appelmoes die ze daarbij dan ook nog maakte. Bovendien hoefde ik nooit te eten wat ik niet lustte: macaroni, braadworst, pannenkoeken, pudding en vla. Maakte ze dan iets extra’s erbij? Het is natuurlijk niet zo dat ze alle dagen heel uitgebreid kookte, maar een 3-gangen menu was het meestal toch wel, althans in mijn herinnering.

En al die boodschappen die in huis gehaald moesten worden. Op de fiets natuurlijk, want de auto had mijn vader nodig voor zijn werk. Twee volle tassen aan het stuur, een volle doos achterop en dan lopend naar huis want fietsen ging niet meer. Respect, mam!!

Aardappelschijfjes

Vandaag het recept van heerlijke, gebakken (rauwe) aardappelschijfjes van lang geleden. Voor 2 personen, want dat past nét in één koekenpan. Ik moet er niet aan denken dit voor 6 personen te maken ;-). De truc is de aardappelschijfjes heel dun te schaven. Dit gaat het snelst op een mandoline.
Het bakken van de aardappelen duurt iets langer omdat je start met rauwe aardappelschijfjes. Maar die extra tijd -vind ik- is het zeker waard.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

 • ca. 500 g vastkokende of iets kruimige aardappelen
 • zonnebloemolie of milde olijfolie
 • roomboter
 • zoutflakes of zout uit de molen en eventueel verse kruiden

Benodigdheden:

 • Mandoline (of schaaf voor het snijden van dunne plakjes)
 • slacentrifuge
 • koekenpan met anti-aanbaklaag en een passend deksel

Hoe maak je het:

 1. Schil de aardappelen en spoel ze schoon. Vul een grote kom met koud water. Schaaf de aardappelen (gebruik het handvat) met de mandoline ongeveer 1-2 mm dik.
  Aardappelschijfjes
  Laat de aardappelschijfjes in het water glijden.
  Spoel de aardappelschijfjes een aantal keren tot het water helder blijft. Hierdoor spoel je het zetmeel weg en plakken ze minder aan elkaar. Doe ze dan in delen over in de slacentrifuge en slinger ze zo goed mogelijk droog. Afdrogen is niet nodig, het aanhangende vocht verdampt tijdens het bakken en zorgt zo mede voor garing.
  Aardappelschijfjes
 2. Verhit een flinke scheut olie met een eetlepel boter in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de aardappelen op matig vuur eerst ongeveer 5-10 minuten met een deksel op de pan. Keer telkens na ca. 4 minuten de aardappelen met een schuimspaan of spatel. Doe dit voorzichtig zodat de aardappelschijfjes niet breken. Controleer de gaarheid van de aardappelen. Als het rauwe er net vanaf is kan het deksel van de pan.
  Aardappelschijfjes
 3. Draai het vuur hoger en bak de aardappelen bruin en knapperig. Omdat je rauwe aardappelschijfjes in de pan gooit, zullen ze altijd iets aan elkaar plakken, maar dat is ook de bedoeling. Probeer dit niet te voorkomen door ze los te halen, dan breken ze en houd je alleen maar prut over.
 4. Strooi er een beetje zout over en eventueel wat verse kruiden zoals bijv. peterselie of bieslook. Je kunt de aardappelschijfjes ook in gezouten water zetten voordat je ze gaat bakken. Maar ik vind ze op deze wijze het lekkerst, je proeft de pure smaak van de aardappelen met een knappertje van het zout.
  Aardappelschijfjes

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10-15 minuten
Bereiden: ca. 20-30 minuten (afhankelijk van de grootte van de pan en de hoeveelheid aardappelen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s