Last-minute-gebakjes van bladerdeeg

Koffie? Ja, graag! Koekje erbij? Mwah, nee doe maar niet. Gebakje, want het fruit moet op? Dan wordt het al moeilijker om nee te zeggen. Of je krijgt onverwacht bezoek en je hebt alleen een droog koekje? Geen paniek, met een beetje fruit (perzik, nectarine, appel) en een paar plakjes bladerdeeg tover je zo iets lekkers op tafel.

Perzikengebakjes

Waarom nog een recept?
Vooral eigenlijk om te laten zien dat het zo gemakkelijk is. Je hoeft er niet voor naar de winkel, het is geen ingewikkeld recept. Als er nog wat fruit in de fruitschaal ligt en je een diepvries en een oven hebt, dan kan het niet mislukken. Ik maak ze vaak met allerlei fruit (bladerdeeg ligt standaard in de vriezer) en eerlijk gezegd wilde ik gewoon de laatste foto’s even laten zien ;-).

Omdat perziken nog al zoet zijn van zichzelf maak ik een mengseltje van citroensuiker en amandelmeel. De citroen geeft er net een fris tintje aan. Ik gebruik daarom ook geen kaneel, maar als je dat lekker vindt moet je dat vooral doen!

Wat heb je nodig (per gebakje):

  • 1 plakje (roomboter) bladerdeeg
  • 1 platte perzik (of 1/2 appel, nectarine, een handje bosbessen)
  • 1/2 el citroensuiker
  • 1/2 el amandelmeel
  • 1 vlaaivormpje met anti-aanbaklaag

Hoe maak je het:

Ontvel de perzik: breng in een pannetje water aan de kook. Snijdt de schil een stukje in. Dompel de perzik 10 seconden onder en spoel dan koud onder de kraan. Verwijder de schil met een aardappelmesje. Ontpit de perzik, dit gaat het makkelijkst met een appelboor.

Meng citroensuiker en amandelmeel. Heb je geen citroensuiker dan kun je ook gewone fijne tafelsuiker gebruiken waar je een beetje citroenrasp aan toevoegt. Heb je citroensuiker uit de supermarkt in huis, meng dan een 1/2 theelepeltje door de suiker. Het mengsel komt op de bodem van het gebakje en hierop de perzik.

Volg verder de bereidingswijze van het appelgebakje, klik hier.

Perzikengebakjes

TIP:
Het bladerdeeg bakt perfect krokant in de Airfryer. Het amandelmengsel geeft het gebakje net iets extra’s. Zorg ervoor dat je niet te veel suiker en helemaal geen amandelschaafsel op het fruit/bladerdeeg strooit! In de Airfryer wordt dit weggeblazen en zal verbranden met witte rookwolken tot gevolg. Je kunt beter bij het serveren nog een beetje poedersuiker erover strooien, of wat geroosterd amandelschaafsel. Bak je ze in een gewone oven, dan kun je er wel amandelschaafsel of extra suiker over strooien.

Appel carré’s uit de oven.
Kunnen ook prima in de Airfryer. Gebruik ook dan een vlaaivormpje of bijvoorbeeld de bodem van een springvorm als “bakplaat”.  Strooi het amandelschaafsel pas ná het bakken er over!

Appel carré's

Appel carré's
Appel carré’s

Perengebakje uit de oven.
Beetje lastig om te maken in de Airfryer vanwege de vorm. Een klontje boter op het fruit voorkomt dat het tijdens het bakken uitdroogt.

Perengebakje
Perengebakje
Perengebakje
Perengebakje

 

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s