In de zomermaanden als er volop fruit te koop is, vind ik het heerlijk om bijvoorbeeld nectarines in een salade te verwerken. Het zoete van het fruit smaakt goed bij het zoute van de ham en de feta. Een geweldige salade om te serveren bij de lunch met een vers broodje, een buffet of als frisse afwisseling bij de BBQ.
Gezond, gemakkelijk en snel klaar, wat wil je nog meer in de zomer!
Wat heb je nodig (voor 2 personen):
- 200 g gemengde sla naar keuze
- 4-6 plakken Serranoham
- 100 g feta
- 1 nectarine
- 1/2 rode ui
- 1 el pijnboompitjes
Voor de dressing:
- 1/2 tl mosterd
- 1/2 tl honing
- 1 el balsamicoazijn
- 3 el goede olijfolie
- peper en zout
Hoe maak je het:
- Haal alle ingrediënten uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Was de sla en slinger hem droog. Was de nectarine, halveer hem en verwijder de pit. Snijd de helften elk in 4 partjes. Snijd de ui in zo dun mogelijke halve ringen, de feta in blokjes. Halveer de plakjes ham.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Zet de pan met pitjes op matig vuur. Als je ziet dat de pitjes beginnen de bruinen, draai je het vuur uit en schud je de pijnboompitten om. Zijn ze mooi bruin laat ze dan op een bordje afkoelen.
- Maak de dressing. Roer mosterd en honing los met een snuf zout. Voeg dan de azijn toe en klop dit goed zodat het zout oplost. Voeg dan pas met een klein straaltje al kloppend de olie toe.
- Het bord opmaken:
Leg de sla op een groot bord en verdeel hierover de overige ingrediënten en een draai peper uit de molen. Druppel er net voor het serveren de dressing over.
Je kunt de salade makkelijk voorbereiden: maak in de ochtend of enkele uren voor je aan tafel gaat de dressing, snijd de feta, ui en ham en rooster de pijnboompitten. Bewaar alles apart in goed afgesloten bakjes of schaaltjes met plasticfolie. Snijd de nectarine pas vlak voor het serveren.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 15 minuten
Bereiden: 5 minuten