Limabonen in Mediterrane tomatensaus

Gisteren waren we in een voor ons vreemde XL-super. Je kunt er niets vinden en loopt als een kip zonder kop alle schappen langs, soms wel meer dan één keer. Nu kan dat natuurlijk ook een voordeel zijn, want je loopt tegen producten aan die je eigen buurtsuper niet heeft.

Vandaag het recept voor een vegetarisch gerecht. Limabonen spelen de hoofdrol in deze Mediterrane stoofschotel met tomaten en kruiden. En zo hoort het ook zou ik willen zeggen, want sjonge wat zijn ze lekker!!

Limabonen in Mediterrane tomatensaus (5)

Dit gerecht is niet ingewikkeld, maar heeft wat planning nodig (tenzij je voor blikbonen gaat). Gedroogde bonen in de week zetten kost geen tijd, je moet er alleen op tijd aan denken want ze hebben 8 tot 12 uur nodig om vocht op te nemen. Daarna moet je de bonen een poosje koken. Dit duurt dit een half tot anderhalf uur en is afhankelijk van de grootte van je bonen, maar ook van de leeftijd. Liggen je gedroogde bonen al een jaar in je kast, dan loopt de kooktijd ook op. Voordeel van gedroogde bonen is natuurlijk ook wel dat je ze lang kunt bewaren!

Limabonen (3)

Wat heb je nodig (bijgerecht voor 4 personen):

 • 400 g gedroogde limabonen *
 • 1 laurierblaadje

voor de tomatensaus:

 • 1 kleine ui
 • 1 dikke teen knoflook
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 blik tomaten
 • 2 trostomaten
 • 1/2 tl saffraanpoeder (je kunt ook saffraandraadjes gebruiken)
 • 1/2 tl paprikapoeder
 • 1 groenten bouillonblok
 • 1/2 el tijm (de blaadjes)
 • 1/2 el oregano
 • 1 klein partje van een citroen
 • ca. 10 zwarte olijven zonder pit (gehalveerd)
 • zout en peper
 • olijfolie
 • evt. maizena om de saus te binden

Hoe maak je het:
Begin de dag van te voren met het in de week zetten van de bonen. Wanneer je dat het beste kunt doen hangt een beetje af van de tijd. Wil je ’s avonds snel aan tafel, zet dan de ochtend voorafgaand de bonen in de week en kook ze de avond van te voren alvast. Heb je ’s middags voldoende tijd om te koken, dan kun je de bonen ’s avonds laat in de week zetten en ca. 12 uur laten staan.

 1. Spoel de bonen schoon in een zeef en zet ze in een pan met ruim koud water. Sluit af met een deksel en laat de bonen 8 – 12 uur weken.
  Limabonen (9)
 2. Giet de bonen af, spoel even schoon en zet op met schoon water. Het water moet ongeveer 5 cm boven de bonen staan. Schep eventueel het schuim af als de bonen beginnen te koken. Voeg het laurierblaadje toe en 1/4 tl zout. Laat de bonen 45 – 60 minuten zachtjes koken. Zet op een verdeelplaatje op het kleinste pitje. De bonen moet niet te hard koken, want dan koken ze kapot en dat is zonde.
  Controleer de gaarheid: ze mogen nog een beetje een bite hebben, maar niet meer korrelig zijn. En ook weer niet zo gaar dat ze uit elkaar vallen.
  Zijn de bonen gaar, giet ze dan af in een zeef maar bewaar een kopje kookwater. Laat de bonen afkoelen. Ga je niet meteen aan de slag met het vervolg van het gerecht doe de bonen dan over in een afsluitbare koelkastdoos. Voeg hieraan het kookwater toe en sluit af met het deksel. Zet tot gebruik koel weg.
 3. Voor de saus: snipper de ui en de knoflook, snijd de tomaten klein. Ris de tijmblaadjes van de takjes of bind de takjes bij elkaar met een stukje keukentouw, zodat je ze uit de saus kunt vissen. Boen de citroen goed schoon onder de kraan en snijd er een klein partje af (de helft van een kwart).
 4. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan of wokpan en smoor ui en knoflook tot de uien glazig zijn. Voeg dan de tomatenpuree toe en laten even mee smoren. Dan de tomaten en de kruiden erbij: tijm, oregano, paprikapoeder en saffraan. Gebruik je saffraandraadjes zet die van te voren dan even in een eetlepel warm water. Verkruimel de bouillonblok er boven en voeg ook het citroenpartje toe.
  Laat ca. 30 minuten pruttelen op een laag pitje. Proef op smaak en voeg eventueel nog peper en zout toe.
  Limabonen in Mediterrane tomatensaus (1)
 5. Tot zover kun je ook de saus voorbereiden.
  Vis als dat nodig is de tijmtakjes uit de saus. Laat de bonen uitlekken en voeg dan toe aan de saus. Laat de bonen en de saus langzaam door en door warm worden. Let erop dat je niet te wild in de saus roert en de bonen kapot gaan. Proef nog eens op smaak, controleer of de bonen gaar genoeg zijn. Laat eventueel nog iets langer pruttelen.
  Limabonen in Mediterrane tomatensaus (2)
  Is de saus te dun naar je smaak, dan kun je het deksel er af laten of je kunt de saus binden. Los hiervoor ca. 1 eetlepel maizena op in water en meng dit al roerend door de saus. Voeg dan ook de olijven toe laat dan nog even verwarmen en de saus binden.
  Garneer met gehakte peterselie.
  Limabonen in Mediterrane tomatensaus (6)-001
  Serveer met een groenteschotel of groene salade, eventueel komkommersalsa en tortilla’s of naanbrood. Je kunt er ook nog geroosterde kikkererwten, crème fraîche en bijvoorbeeld guacamole bij geven. Het recept voor de geroosterde uien op deze foto volgt nog.

* Kun je geen gedroogde Limabonen vinden, zoek dan een andere grote soort zoals bijvoorbeeld de Canellinni bonen. Lukt dat ook niet probeer dan Limabonen uit blik, maar dat is zeker waar het de smaak betreft een laatste optie.

Limabonen (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s