Zalm heb ik regelmatig op tafel staan. De ene keer in pastasaus of hartige taart, maar ook ‘gewoon’ gebakken of gestoomd. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee uit, op voorwaarde natuurlijk dat je van de smaak van zalm houdt.
Nu eens feestelijke zalm en papillotte uit de oven, al kan dit ook goed op de BBQ, de stoomoven of in de Airfryer en waarschijnlijk ook wel in de magnetron.
En papillotte wil zeggen, verpakt in een pakketje van aluminiumfolie, vetvrij bakpapier of bananenblad.
Voorwaarde is dat je naast bijvoorbeeld zalm, groenten en andere smaakmakers ook een beetje vocht toevoegt. Het vocht zal door de hitte verdampen, zalm en groenten stomen gaar waardoor alle smaken behouden blijven. Héérlijk!
Onderstaand recept is met ingrediënten die ik toevallig in huis had, maar er zijn natuurlijk veel meer combinaties mogelijk. Je kunt de zalm vervangen door andere vis, garnalen of zelfs kip. Hetzelfde geldt voor de groenten, maar houd wel rekening met de gaartijden. Kip heeft langer nodig, garnalen juist korter. Kies groenten die voor wat betreft de gaartijd overeen komen met de gekozen vis of het vlees. Sperziebonen zullen dus wat minder geslaagd zijn, maar snijbonen die je in dunne linten schaaft bijvoorbeeld weer wel. Groenten die snel garen kun je iets groter laten, anders blijft er niets van over. Kies ook kruiden die bij je gerecht passen, bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, oregano of peterselie.
Wat heb je nodig (voor 2 personen):
- 2 zalmfilets van ca. 150 gram
- 1 dunne prei
- 1/2 rode paprika
- 1/2 ui
- 2 kleine tros tomaten
- 1 schijfje citroen
- 2 takjes tijm
- 1 el verse peterselie
- olijfolie
- peper en zout
- scheutje witte wijn, citroensap of bouillon
Hoe maak je het:
- Laat de zalm op kamertemperatuur komen en haal hem een half uur van tevoren uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. - Maak de groenten schoon. Snijd de ui niet te fijn, de prei in ringen en de paprika in blokjes.
- Vouw 2 vellen aluminiumfolie (van ongeveer 50 cm lengte) dubbel. Leg hierop een bedje van de groente. Bestrooi met peper en zout. Leg de zalmmoten er op en bestrooi ook deze met peper en zout.
Snijd de tomaten in dikke plakken en verdeel over de zalm. Leg op elk een half plakje citroen. Verdeel peterselie en tijm erover.
Besprenkel met olie en een scheutje (ongeveer 1 eetlepel) witte wijn. Heb je geen witte wijn dan kun je er ook citroensap of bouillon bij doen).
- Vouw nu de pakketjes dicht. Eerst langs de lange kant van de zalm en sla de rand 2 of 3 keer om zodat ze goed sluiten. Vouw nu ook de zijkanten op dezelfde manier dicht. Er mag geen opening zijn waardoor de stoom kan ontsnappen.
- Leg de pakketjes op een bakplaat en bak in het midden van de oven gedurende 25 minuten.
Laat even rusten en scheur dan voorzichtig de folie open. Denk eraan dat de stoom die vrijkomt heel heet is.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 30 minuten
Serveertip: lekker met pappardelle all’olio of risotto.
Dag Anja, klopt het dat je zo’n zalmpakketje met groenten ook dichtgevouwen kunt stomen?
LikeLike
Hallo Ria,
In dit recept wordt het pakketje ook dicht gevouwen. Door ervoor te zorgen dat er voldoende vocht is worden de zalm en groenten inderdaad gestoomd en niet gebakken. In een stoomoven kan ook, maar dan hoef je het eigenlijk niet in te pakken en kun je een ovenschaaltje gebruiken. Heb je een stoompan (hier heb ik geen ervaring mee). Al denk ik dat ik het wel dicht zou vouwen anders loopt al het kookvocht weg.
Succes, Anja
LikeLike