Maaltijdsalade met Limabonen en tonijn

In een van mijn receptenschriften heb ik al minstens een jaar lang een recept voor een salade van witte bonen en tonijn. Het stond al een tijdje op de planning om eens te maken, maar dan niet met witte bonen uit blik want die vind ik echt niet lekker!

Limabonen Salade

Nadat ik gedroogde Limabonen vond in de XL-super, heb ik ze vorige week geweekt voor de stoofschotel. Daarvan heb ik 100 gram achter gehouden omdat ik de volgende dag voor mij alleen zou moeten koken. Vaak maak ik dan een maaltijdsalade: lekker makkelijk, snel klaar en vooral erg lekker! De zachte, bijna romige, smaak van de Limabonen combineert mooi de krachtige smaken van tonijn en zwarte olijven en het zoete van de paprika.
Limabonen Salade

Wat heb je nodig (per persoon):

 • ca. 100 g gekookte Limabonen
 • 1 klein blikje tonijn op olie
 • 1/2 rode paprika
 • 1 lente-ui
 • 1/2 rode ui
 • zwarte (biologische) olijven *
 • citroensap en rasp
 • peper en zout
 • goede olijfolie

Limabonen Salade

Hoe maak je het:

 1. Het is het makkelijkst om gekookte bonen te gebruiken. Als je de bonen zelf kookt, bijvoorbeeld een dag eerder, bewaar de bonen dan in een bodempje kookvocht. Dit voorkomt dat ze uitdrogen en het velletje gaat scheuren.
  Heb je daar geen zin in, koop dan bijvoorbeeld cannellini bonen uit blik/glas. Dit zijn grote witte bonen uit Italië die ook meer smaak hebben dan de “gewone” witte bonen.
  Laat de bonen uitlekken in een zeef, spoel ze eventueel schoon.
 2. Laat de tonijn uitlekken. Snijd de lente-ui in schuine plakjes. Maak de paprika schoon, verwijder de pitjes en snijd in zo dun mogelijke plakjes. Gebruik een mandoline als je die hebt. Snijd de rode ui ook in zo dun mogelijke ringen. Laat de zwarte olijven uitlekken en snijd in plakjes.
 3. Schep alle ingrediënten voor de salade in een schaal of meteen op een bord. Kruid met peper en zout. Rasp ongeveer de 1/3 van de schil van een citroen over de salade. Druppel er 1/2 eetlepel citroensap en 1/2 eetlepel olijfolie over. Meng de salade voorzichtig.Laat de smaken zeker een kwartier intrekken en serveer dan met vers gebakken brood.

Limabonen Salade

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 15 minuten
Bereiden: ca. 5 minuten

* Gebruik in koude gerechten zoals salades eens biologische olijven of bijvoorbeeld de Taggiasche zwarte olijven. Deze olijven rijpen aan de boom en zijn dus van nature zwart. Heel anders dan de groene olijven die zwart gekleurd worden. Koop je je olijven in de supermarkt, dan zijn de Taggiasche olijven zijn, wat mij betreft, het lekkerst. De biologische zwarte olijven (bijv. van AH huismerk) komen op een goede tweede plaats en zijn iets voordeliger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s