Om de balans tussen hartig en zoet een beetje in evenwicht te houden, heb ik even gewacht met het plaatsen van deze kleine cheesecakes met vers fruit. Ik heb het al een hele tijd geleden gemaakt en het was bijzonder geslaagd! Het wordt gemaakt met Griekse yoghurt en mascarpone en er gaat niet veel zoetstof in.
Echte cheesecake kun je dit misschien niet noemen maar wat de smaak betreft, lijkt het er wel op.
Het is geen ingewikkeld recept: koekjes pletten, boter smelten, yoghurt en mascarpone mengen. Bovendien heb je er geen oven voor nodig, een koelkast is voldoende. Het vervelende van dit recept is de wachttijd, die heb je namelijk echt nodig om de mascarpone weer te laten opstijven. Een oefening van geduld dus, maar zeker wel de moeite waard.
Wat heb je nodig (voor 2 personen):
- 80 g digestieve (of andere droge koekjes) *
- 50 g boter
- 60 g Griekse yoghurt
- 125 g mascarpone
- 1/2 tl citroenrasp
- ca. 1/2-1 el suiker of andere zoetstof
- 200 g vers fruit (bijv. bosbessen, rode bessen, bramen)
- voor het garneren: poedersuiker en enkele muntblaadjes
Benodigdheden:
- 2 patisserie ringen (of rechte glazen schaaltjes)
- bakpapier of plasticfolie
Hoe maak je het:
- Bekleed de patisserie ringen met een reep bakpapier of leg er een stuk plasticfolie in dat over de randen hangt.
Heb je geen patisserie ringen, dan kun je ook rechte glazen gebruiken. Serveer je dessert dan het liefst ook in die glaasjes. Het zal namelijk lastig worden om de koekkruimels goed aan te drukken op de mascarponelaag. - Verkruimel de koekjes. Dit gaat het makkelijkst door ze in een plastic zak te doen en dan met een deegroller de koekjes pletten. Houd het zakje wel goed dicht. Heb je een keukenmachine of staafmixer, dan gaat het daarmee natuurlijk ook.
Smelt de boter. Dit gaat het snelst in de magnetron, maar in een pannetje kan het natuurlijk ook.
Meng koekkruimels en boter goed door elkaar en verdeel over de vormen. Druk het koekmengsel stevig aan. Gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel of de speciale stempels die je tegelijk met de patisserie ringen koopt.
Zet 45 minuten in de koelkast om te laten opstijven.
- Roer de mascarpone goed los en meng met de yoghurt en de citroenrasp. Breng op smaak met 1/2 el suiker, of meer als je het liever iets zoeter hebt.
Haal de vormpjes uit de koelkast en verdeel de mascarpone erover. Strijk de bovenkant glad. Dit gaat het best met de bolle kant van een lepel die je nat maakt met water. Zet 45 minuten tot 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Maak het fruit schoon, snijd aardbeien in vieren. Is het fruit erg zuur, meng het dan met bijvoorbeeld poedersuiker. Dit is niet persé nodig, het is maar wat je lekker vindt.
- Haal de vormen uit de koelkast. Verwijder de ringen en het bakpapier. Gebruik een paletmes of spatel om de taartjes voorzichtig van het plasticfolie te halen. Zet op een bordje.
Verdeel het fruit erover. Garneer met poedersuiker en een paar muntblaadjes of een toefje slagroom.Serveer meteen!
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 1,5 – 2 uur (inclusief wachttijd)
Bereiden: 10 minuten
* De bodem van mijn cheesecake was iets aan de dikke kant, ik heb de hoeveelheid koekjes daarom aangepast. Gebruik je glazen schaaltjes of kleinere patisserie ringen dan heb je waarschijnlijk ook iets minder ingrediënten nodig. Of maak een extra schaaltje, als reserve 😉