Snijbonen-linten uit de wok

Een tijdje geleden waren we in restaurant Ulthimo in Veldhoven voor een heerlijke lunch. Bij het hoofdgerecht werd als groente o.a. linten van snijbonen geserveerd. Ze stonden al op mijn Food Bucketlist, maar na die lunch wist ik zeker dat ik ze echt moest maken.

Snijbonen.linten (3)

Wat is er nou zo speciaal aan snijbonen-linten? Om te beginnen de smaak: door er linten van de snijden (of liever schaven) kun je de groente ook kort garen, wokken in dit geval. De “gewone” snijboon wordt gekookt en verliest daarmee toch een groot deel van zijn smaak. Door het wokken behouden de snijbonen behalve hun smaak ook hun mooie groene kleur… nou ja, het oog wil ook wat, toch?

Wat vinden we ervan?
Het is een heel karwei, linten schaven van snijbonen. Op de mandoline lukte het eerder al niet. Vandaag probeer ik de dunschiller maar eens en dat gaat al heel wat beter. De witte bonen haal ik uit de peul omdat ik het wel leuk vind die er apart bij te doen.
De smaak is super! Behoorlijk beetgaar, dat wel, maar dat vind ik eigenlijk wel lekker. De lente-ui geeft er een beetje pit aan, een drupje citroen haalt de smaak naar boven. Zo lekker dat ik voldoende had aan het visje uit de oven en de groente.

Snijbonen.linten (2)


Wat heb je nodig (voor 2 personen):

 • 500 g snijbonen
 • 1 lente-ui
 • een scheutje olijfolie
 • peper en zout
 • citroensap naar smaak
 • eetbare bloemetjes, bijv. van de chinese bieslook (zie foto hieronder) of de gewone bieslook

Benodigdheden:

 • dunschiller
 • wok

Bloemen van de chinese bieslook

Hoe maak je het:

 1. Was de snijbonen en snijd de uiteinden er af. Snijbonen hebben meestal een taaie “draad” aan de peul, die haal je er normaal gesproken meteen mee af. Je kunt er ook voor kiezen het eerste en laatste lint niet te gebruiken. De bonen van de snijboon voel je zitten, ik vind het leuk om ze er heel uit te halen, maar je kunt ze ook gewoon mee schaven. Dat is in ieder geval een stuk gemakkelijker.
  Snijbonen.linten (6)
  Schaaf met de dunschiller voorzichtig lange linten van de snijboon en begin hierbij aan de dunne kant (dat werkt het makkelijkst). Schaaf tot je bijna bij de bonen bent, dan kun je ze er heel uit halen. Schaaf zo alle bonen tot linten en zet apart.
  Maak de lente-ui schoon en snijd schuin in plakjes. Was de bloemetjes als dat nodig is. Zet beide apart. De lente-ui wordt op het laatste moment mee verwarmd. De bloemetjes dienen als garnering.
 2. Verhit de wok en voeg als de wok heet is pas de olijfolie toe.
  Dan gaan de snijbonen-linten erbij en eventueel de boontjes.
  Snijbonen.linten (4)
  Roerbak op hoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten, maar let op dat het niet aanbrandt. Proef of de snijbonen gaar genoeg zijn voor je. Ze moeten nog wel behoorlijk wat beet hebben.
  Laat ook niet te lang bakken, dan verliezen de bonen hun felle groene kleur. Voeg de laatste minuut de lente-ui toe om even mee te verwarmen. Breng op smaak met een kneepje citroensap, peper en zout.
  Puristen kunnen de linten ook eerst afkoelen in ijskoud (met ijsblokjes) water, zodat de groene kleur behouden blijft. Daarna weer even opwarmen in een scheutje olie of klontje boter met een beetje water.
 3. Schep op een diep bord en verdeel er de bloemetjes over.
  Snijbonen.linten (1)

Serveertip: smaakt uitstekend met de Kabeljauwfilet uit de oven. De snijbonen vullen behoorlijk omdat ze nog redelijk veel beet hebben. Aardappelen zijn wat mij betreft dan ook niet nodig, waardoor dit gerecht past in een koolhydraat-arm of Paleo dieet.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 30 minuten
Bereiden: 10 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s