Bramensiroop, makkelijk en snel gemaakt

Alweer een emmertje bramen gekregen van oudste dochter! Blij mee! Helaas is er geen geleisuiker in huis, dus zal ik er iets anders mee moeten doen. Omdat de bramen al behoorlijk rijp zijn, wil ik ze niet tot de volgende dag laten liggen, vandaar deze heerlijke bramensiroop. Heel gemakkelijk te maken, het kan bijna niet fout gaan en bovendien met minder suiker. En kijk eens naar de kleur van de siroop, is die niet prachtig? In het kannetje lijkt hij bijna zwart, net als de bramen zelf, maar eenmaal in yoghurt is de kleur nog mooier!
Bramensiroop (1)

Heerlijk in de yoghurt, maar natuurlijk ook bij pudding of op ijs. Heb je geen braamstruiken in de buurt en wil je toch siroop maken, ook in kleine hoeveelheden gaat dit prima! Pas het recept aan, waarbij je uitgaat van ongeveer de helft van het gewicht aan fruit in suiker.

Bramensiroop (2)

Wat heb je nodig (voor ongeveer 1/2 liter):

 • 750 g bramen
 • 125 ml sinaasappelsap
 • ca. 300 g rietsuiker
 • sap van 1/2 citroen
 • 1 tl vanille extract

Benodigdheden:

 • grote en kleinere pan
 • fijn zeef
 • soeplepel
 • trechter
 • afsluitbare flesjes of potjes

Hoe maak je het:

 1. Maak de bramen voorzichtig goed schoon: spoel ze en zet ze dan 10 minuten in een azijnoplossing van 1 deel azijn en 3 delen water. Spoel schoon. Zet nog 1/2 uurtje weg in koud water. Eventuele insecten komen dan vanzelf bovendrijven.
  Steriliseer de flessen/potten en deksels. Vul de grote pan met heet water en breng aan de kook, laat 5 minuten zachtjes koken. Dit kan ook in de oven of stoomoven. Maar als je ze de avond tevoren in de vaatwasser wast mag dat ook. Zet ondersteboven op een schone theedoek.
 2. Zet een grote pan op het vuur (van ca. 5 liter). Doe alle ingrediënten in de pan en breng langzaam aan de kook. Zet het vuur hoger en laat gedurende 10 minuten doorkoken. Of tot het fruit zacht is en uit elkaar begint te vallen.
 3. Hang het zeef boven de kleine pan en schep hierin een lepel fruit. Druk het sap en een deel van het vruchtvlees door het zeef met de achterkant van de soeplepel. Herhaal dit en gooi eventueel tussentijds de pitjes weg.
  Verwarm het sap nogmaals tot het begint te koken. Zet de trechter in de flesjes en vul ze met het sap. Sluit meteen af met het deksel.
  Laat volledig afkoelen en bewaar ze dan in de koelkast.
  Bramensiroop (5) Bramensiroop (6)

Je kunt de siroop ook als limonadesiroop gebruiken, alleen heb je meer nodig om water op smaak te brengen omdat de siroop minder suiker bevat.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 1 uur
Bereiden: ca. 30 minuten

Tip: heb je geen zin in gedoe met steriliseren van potten? Dan kun je de siroop ook in porties (ijsblokjes bakje) invriezen en voor gebruik uit de vriezer halen om te laten ontdooien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s