Couscoussalade met nectarine, feta en noten

Zondag zou ik samen met vriendin L. lunchen, dus zaterdagmiddag wilde ik nog snel wat ingrediënten in huis halen voor een heerlijke lichte couscoussalade. Bleek mijn voorkeurssuper te gaan verbouwen, zonder mij te informeren! Winkelsluiting vervroegd, bouwvakkers op ladders met kratten, boormachines en zo, maar ook: alles met flinke korting in de verkoop gezet. Gevolg van deze actie was een zo goed als lege winkel, versafdeling had nog enkele paprika’s en Spaanse pepers. Beleg? Brood? In opperste verwarring kocht ik behalve earl grey, parelgort (?!), ook een blok feta (die ik al in de koelkast had liggen, haha). Niks geen kersen, ciderazijn en afbak stokbrood.
Bestand 31-08-15 15 14 29

De inspiratie komt van het blog BBQ Bastard en het recept Sheep under the Cherry Tree Couscous heb ik dus een beetje aangepast.

Voor deze salade wordt een melasse gemaakt van watermeloen. Melasse is een dikke zoetzure siroop (ongeveer met de dikte van appelstroop) op basis van fruit. Nu had ik de minder zoete Turkse variant van melasse in huis: Nar Eksili Sos  (ofwel zure saus van granaatappel) maar ik had ook nog een stuk watermeloen liggen. En ik was toch wel heel nieuwsgierig naar de watermeloen melasse.

De salade smaakte geweldig lekker. Een echte verrassing was de melasse van watermeloen. Helemaal niet moeilijk te maken en het geeft toch net een andere touch aan je dressing dan de reguliere balsamico azijn. Erbij nog de verse harde broodjes die ik in de ochtend gebakken had, het was weer smullen!

Wat heb je nodig (lunchgerecht voor 3-4 personen):

Bestand 31-08-15 15 16 41

Voor de salade:

 • 250 g couscous
 • 2 nectarines
 • 250 g pijnboompitten, amandelen
 • een flinke hand verse basilicum en peterselie
 • 100 g feta
 • 1/2 rode ui
 • 1 el roomboter of olijfolie

Voor de dressing:

 • 60 ml (4 el) melasse van watermeloen (of kant-en-klare melasse)
 • 1/2-1 el rijstazijn
 • 80 ml olijfolie
 • sap van 1/2 of hele citroen
 • zout en peper

Voor de watermeloen melasse:

 • 250 g watermeloen (schoongemaakt en in kleine stukjes)
 • 1 el balsamico azijn
 • 1 el rietsuiker (of andere zoetstof)
 • 1/2 el rijstazijn

Hoe maak je het:

 1. Kook water voor de couscous. Weeg de couscous af en doe in een vuurvaste schaal waar je een passend deksel voor hebt. Strooi een beetje zout over de couscous en giet er het kokende water op tot het ongeveer een halve centimeter boven de couscous staat. Laat de couscous ca 4-5 minuten wellen (kijk voor de juiste tijd op de verpakking).
  Proef of de couscous voldoende gegaard is. Doe hem dan over in een grote schaal en roer los met het klontje roomboter (of 1 el olijfolie). Schep geregeld om tot de couscous helemaal is afgekoeld.
 2. Maak de melasse. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en laat zachtjes koken tot de watermeloen helemaal zacht is. Dit kan 5-10 minuten duren, afhankelijk van de grootte van de stukjes watermeloen.
  Pureer de saus met een staafmixer en laat afkoelen. Zeef eventueel als er pitjes in de watermeloen zitten.
 3. Maak de kersen of nectarines schoon. Halveer, verwijder de pit en snijd in blokjes/partjes, net wat je lekker vindt. Snijd de ui in dunne ringen. Verkruimel de feta.
 4. Maak de dressing.
 5. Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de noten in 5 minuten goudbruin. Strooi op een koud bord of bakblik om te laten afkoelen. Hierdoor worden ze ook knapperig. Hak evt. wat kleiner.
 6. Meng de ingrediënten voor de salade. Maak de kruiden schoon en meng alleen de blaadjes op het allerlaatste moment door de salade.Een heerlijke -lichte- lunchsalade! Maar ook uitstekend geschikt als bijgerecht bij een gegrild visje of stukje vlees.
  Bestand 31-08-15 15 15 33
  Bestand 31-08-15 15 16 29

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 45 minuten
Bereiden: 5 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s