Tja, what’s in a name? In het Engels heten alle mini cakejes of wafeltjes meestal “kisses” en dat vind ik wel een leuke naam. Al lijken ze na het vullen en eigenlijk ook wel op bonbonnetjes…
Het wafelijzer met verwisselbare platen kocht ik in een supermarkt tijdens de bakweken. De harde Belgische wafels (met suiker) en de zachte wafels (zonder suiker) waren al een succes, nu een receptje voor de gevulde wafeltjes. Het was vooral heel erg leuk om te doen, als je een paar uurtjes over hebt in ieder geval. Want wil je de wafeltjes ook vullen, dan ben je hier al snel een uurtje zoet mee. Vullen hoeft niet persé want ook zonder vulling smaken ze al heerlijk. Maar… met chocola en nootjes, hmmm heerlijk!
Wat heb je nodig:
- 125 g zachte boter
- 250 g fijne tafelsuiker
- 2 eieren (100 g totaal)
- 250 g tarwebloem, gezeefd
- 250 ml warm water (30 graden Celsius)
- snufje zout
Benodigdheden:
- mixer of staafmixer met garde
- beslagkom
- wafelijzer met speciale platen voor gevulde wafeltjes of een koekenpan
Hoe maak je het:
- Roer de zachte boter, suiker en eieren schuimig met een mixer of garde.
Voeg, onder voortdurend roeren, afwisselend een lepel meel en een lepel water toe.
Giet het beslag in een spuitfles voor poffertjes of een maatkan met schenktuitje. Dit heb je wel nodig om de hoeveelheid beslag goed te kunnen doseren in de holtes van de plaat. - Bij gebruik van een wafelijzer: kwast beide zijden van de wafelplaten in met een beetje zonnebloemolie. Verhit het ijzer volgens de gebruiksaanwijzing.
Giet of knijp in elke uitsparing van de onderste plaat ongeveer 1/2 theelepel beslag. Sluit het wafelijzer en bak gedurende 3-5 minuten tot de wafeltjes gaar zijn. Gebruik een satéprikker of kunststof spatel om ze los te halen van de vorm. Laat afkoelen op een rooster.
Heb je geen geschikt wafelijzer, dan kun je ook kleine pannenkoekjes of blini’s (zie het recept voor meer uitleg hierover) bakken in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Als je de blini’s niet te dik maakt kun je ze bijvoorbeeld dubbelvouwen of 2 op elkaar leggen. - Vul twee helften – en een beetje over de randjes – met een vulling naar keuze en druk de helften op elkaar.
Ideeën voor vulling:
– gesmolten -en bijna weer gestolde- chocolade
– nutella
– caramel
– mascarpone
– jam of vruchtenmoes
Verder kun je ook nog fijn gehakte noten door je vulling roeren.
Laat afkoelen in de koelkast. - Tenslotte kun je de wafeltjes nog glazuren of in gesmolten chocolade dompelen en dan bestrooien met nootjes, amandelschaafsel, kokos of cacao.
- Bewaar wafeltjes die je niet meteen vult in een afgesloten pot, ze blijven dan zeker een week lekker. Niet meer knapperig, maar dat zijn ze na een uurtje al niet meer.
Gevulde wafeltjes bewaar je – zeker met een mascarponevulling – het best in de koelkast.Veel plezier!
Serveertip: behalve bij de koffie of thee, staan deze wafeltjes ook leuk bij een high tea of als onderdeel van een dessertbuffet. En ga je naar een feestje of etentje bij vrienden, dan is dit toch super om mee te nemen als presentje voor de gastvrouw/heer?
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten
Bereiden: 1/2 tot 2 uur (dat is een beetje afhankelijk van óf en waarmee je ze vult)
Nog nooit zo’n vorm van wafelplaat gezien. Leuke resultaten alleszins.
LikeLike
Ik was op zoek naar een nieuw wafelijzer en kwam deze toevallig tegen. De kwaliteit is niet zo geweldig, maar de wafeltjes zijn wel heel leuk om te maken.
LikeGeliked door 1 persoon