Vandaag wilde ik graag iets hartigs bakken en hier kwam ik pas achter op het moment dat de man de vraag aller vragen stelde: wat eten wij vanavond? Het was bijna vijf uur en dus wel de hoogste tijd om met een plan te komen.
Het hoofdgerecht was wel duidelijk, dat werd iets met vis vanwege de kabeljauw in de koelkast. Maar daarbij dan toch graag iets anders dan anders.
In de vriezer vond ik nog twee overgebleven plakjes bladerdeeg en verder had ik nog een aantal trostomaten die al behoorlijk rijp waren. Tarte tatin van tomaten heb ik al eens voorbij zien komen op Pinterest, dus dat leek me wel een leuk idee.
Wat vinden we ervan?
De siroop van balsamico met suiker is een beetje aan de zoete kant, dus dat mag wel wat minder. Maar wow wat een smaakbommetje! Ik heb tijm gebruikt voor kruiderij, maar dit kun je natuurlijk ook makkelijk door iets anders vervangen. Omdat ik tomaten gebruikt heb die erg rijp zijn, komt er nogal wat vocht vrij. Gooi dit niet weg, het smaakt zo heerlijk. Je kunt het vast gebruiken om een dressing mee te maken, of om tomatensoep een extra smaaktboost te geven.
Het taartje is niet moeilijk te maken. Meest bewerkelijk is het inkoken van de balsamico!
Ik heb het taartje in de Airfryer gebakken, als je met twee bent, is dat wel heel gemakkelijk. In max 5 minuten voorverwarmd en de baktijd is over het algemeen korter dan in een gewone oven.
Wat heb je nodig (voor 2 personen):
- 75 g suiker
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el boter
- 5-6 tasty tom trostomaten
- 1 kleine rode ui
- 2 plakjes bladerdeeg
- 4 takjes tijm
Benodigdheden:
- Quichevorm van 18 cm
- Bakpapier
- Deegroller + bloem voor het uitrollen van het deeg
Hoe maak je het:
- Haal het bladerdeeg uit de vriezer en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Smelt de suiker met de balsamico en boter op een laag vuurtje tot de suiker gesmolten is en er een stroop ontstaat. Laat iets afkoelen. Beboter de quichevorm en bekleed met het bakpapier. Giet de balsamicosiroop er in en verdeel regelmatig door de vorm schuin te houden en rond te draaien.
- Halveer de tomaten, snijd de ui in heel dunne ringen. Leg de tomaten met de snijkant naar beneden in de vorm, verdeel de uienringen erover.
- Was de tijm en pluk wat blaadjes eraf en steek deze tussen de tomaten. Maal peper en zout over de tomaten.
- Bestrooi een schoon werkblad met een beetje bloem (ik gebruik vaak een siliconenmatje hiervoor). Haal het plastic van het bladerdeeg. Leg de deegplakjes op elkaar en rol uit tot een passende vorm. Dek de tomaten af met het deeg en stop de randjes goed in.
- Verwarm de Airfryer voor op 180 graden bak 20 minuten, verhoog de temperatuur naar 200 graden en bak nog 5 minuten.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak ca. 30 minuten.
- Laat de tarte tatin ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm. De balsamicosiroop zal dan iets minder vloeibaar zijn zodat je de taart kunt keren. Leg een bord op de vorm en keer (voorzichtig is nog steeds heet!) in รฉรฉn beweging om. Zet het bord op een onderzetter of plank en til voorzichtig de vorm van de tarte tatin. Verwijder het bakpapier. Strooi de resterende tijmblaadjes er over.
Serveertip: lekker bij de taart is iets zoutigs, zoals bijvoorbeeld verse geitenkaas (al dan niet met honing) of feta. Eet er een frisse groene salade bij.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 -35 minuten + 10 minuten afkoelen
Ziet er smakelijk uit! Origineel recept. Er goed!
Groeten NJ
LikeLike
Dank je NJ!
LikeLike
Dat ziet er heerlijk uit. Ook mooi gefotografeerd. Mijn complimenten,
LikeLike
Dank je wel, Arnold!
LikeLike