Koekjes van eigen deeg: luchtige amandel bladerdeegkoekjes

Bekentenis: ik ben verslaafd aan koekjes. En dan bedoel ik niet alleen de koekjes van eigen deeg, maar ook de cookies. Als je begint met bloggen, is alles nieuw en spannend. Je kiest een recept, kookt het, maakt een mooie foto en schrijft er een verhaal bij. Maar op het moment dat je merkt dat je blogs gelezen worden, realiseer je je pas écht dat heel de wereld je verhaal, recept en foto’s ziet. Wow!

Bladerdeeg Amandelkoekjes
Iemand vroeg me of je kunt zien wie je blog bezoekt… Hoe zit dat nou met die cookies? Om te beginnen kan ik je geruststellen: niet elke muisklik wordt aan je naam gekoppeld. Gelukkig!
Wel wordt elke muisklik opgeslagen. Hierdoor kun je als blogger na verloop van tijd zien welke berichten populair zijn en hoeveel bezoekers op je blog terechtkomen. En dat kan heel verslavend werken. Dat je ’s avonds je tanden staat te poetsen met je telefoon op de wastafel en nog snel een laatste keer kijkt hoe het ervoor staat (haha, klinkt wel heel erg) en dan je telefoon in de vliegtuigstand zet. Gelukkig wordt dat minder na verloop van tijd :-).
Bladerdeeg Amandelkoekjes

Het leukste van bloggen vind ik het bedenken wat te maken, hoe je het mooi op de foto kunt krijgen en er dan een verhaal bij te schrijven. Soms is het ook andersom en ontstaat uit een verhaal een gerecht. Een andere keer is de inhoud van de koelkast leidend, of haal ik inspiratie uit een van mijn kookboeken of van internet.
En, anders dan bij de grote bloggers, ik kook niet enkel voor de mooie foto. Alles wat op mijn blog staat, heb ik ook zelf gekookt, gefotografeerd en gegeten. Een enkele uitzondering daargelaten, maar dat vermeld ik dan.

Het is natuurlijk super als je een reactie krijgt van lezers (dit is een weinig subtiele uitnodiging 😉 ). Dat is overigens ook een moment waarop je naam gekoppeld wordt aan een blog: als je een reactie achterlaat op een bericht. Hetzelfde geldt voor als je je abonneert op een website of blog en van elk nieuw bericht een seintje krijgt in je mailbox.

Maar goed, de cookieverslaving is inmiddels wat minder. Deze koekjes van eigen (blader)deeg daarentegen zijn wel weer verslavend lekker. Bros en luchtig (ook een beetje kwetsbaar). Ze smaken geweldig bij een dessert, maar kunnen net zo goed bij een kopje koffie of thee. Het is ook leuk als klein kadootje, of bedankje! Bovendien zijn ze snel en heel erg makkelijk om te maken.

Wat heb je nodig (voor 12 koekjes):

 • 2 plakjes diepvries bladerdeeg
 • 20 g roomboter
 • 20 g amandelmeel
 • 20 g suiker
 • 1 tl vanillesuiker (bij voorkeur zelfgemaakt, kijk hier voor het recept)
 • rasp van 1/4 citroen

Benodigdheden:

 • bakpapier en evt. een siliconenmatje
 • bakplaat
 • groot mes
 • kommetje

Hoe maak je het:

 1. Laat het bladerdeeg in de koelkast ontdooien. Verwarm de boter ca. 20 seconden in de magnetron tot zacht.
  Meng de boter met het amandelmeel, de suiker en de citroenrasp tot je een pasta hebt.
 2. Leg een plakje bladerdeeg op een stuk bakpapier of op het velletje plastic dat je tussen het bladerdeeg vindt. Dit is belangrijk omdat het bladerdeeg anders aan je plank vastplakt. Smeer er een laagje amandelpasta over uit (alsof je een boterham besmeert). Leg het andere plakje er op.
  Bladerdeeg Amandelkoekjes
  Halveer nu met een scherp mes de plakjes. Besmeer één helft met de pasta en leg de andere helft er op. Wil je lange koekjes dan laat je het zo en sla je de volgende stap over.
  Voor vierkante koekjes: halveer weer en besmeer één helft met de pasta, leg de andere helft er op.
  Bladerdeeg Amandelkoekjes
  Leg het stapeltje bladerdeeg nu terug in de koelkast en laat zeker 1 uur liggen. Deze tijd is nodig zodat bladerdeeg en boter afkoelen en hard worden. Anders kun je er geen plakjes van snijden.
 3. Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht of 195 graden onder- en bovenwarmte.
  Leg een vel bakpapier of een siliconenmatje op de bakplaat.
  Haal het bladerdeeg uit de koelkast.
  Snijd nu met een scherp (groot) mes plakjes van ongeveer 1/2 cm dikte van het deeg. Het kan helpen als je het mes even onder de koude kraan houdt, dan plakt het wat minder.
  Bladerdeeg Amandelkoekjes
  Leg het plakje deeg op de bakplaat. Ga zo door en snijd ongeveer 12 plakjes. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de koekjes over houdt. Tijdens het bakken zetten ze flink uit en worden eens zo groot.
  Bestrooi de koekjes eventueel met amandelschaafsel.
 4. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. Wil je ze bewaren, gebruik dan een luchtdichte doos, anders zijn ze snel zacht.Verpakt in een cellofaantje of mooi doosje is het een geslaagd kadootje!
  Bladerdeeg Amandelkoekjes

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 15 minuten + 1 uur wachten
Bereiden: 20 minuten

 

TIP: de eerste keer dat ik deze koekjes maakte, gebruikte ik geen roomboter om de amandelpasta te maken. Met als resultaat dat de helft van de koekjes verbrand was, een minder prettige eigenschap van amandelmeel. De roomboter in de pasta zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. Verder heb ik weinig suiker gebruikt, gewoon, omdat ik dat lekker vind. Probeer het eerst eens uit. Zeker als je ze gebruikt als decoratie bij een nagerecht, kan het al gauw te zoet worden.

Bladerdeeg Amandelkoekjes

IMG_6706

 

5 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s