Makkelijke (vakantie)maaltijd: rode bieten salade

Een van onze favoriete salades is wel de rode bieten salade met geitenkaas. Inmiddels heb ik het recept niet echt meer nodig en gebruik ik ingrediënten die ik voorhanden heb.

Rode bieten salade
Rode bieten salade (foto van het originele recept)

Het eerste deel van onze reis voerde door Frankrijk. Ik heb een zwak voor het mooie glooiende Franse land. Na een overnachting bij een champagneboer lieten we de wijngaarden achter ons. Het landschap veranderde in eindeloze velden vol zonnebloemen die hun kopjes lieten hangen, zwaar van de pitten en bijna rijp om te oogsten, afgewisseld door grasland (met koeien) of goudgeel land na het oogsten van het een of ander gewas. Die vergezichten doen me denken aan de schilderen van Vincent van Gogh, ik kan het niet helpen.
Als ik in deze streek ben, bekruipt mij steeds de wens om hier ergens een huisje te kopen, het op te knappen en er dan hele dagen te koken/bakken (natuurlijk), maar ook beeldhouwend, misschien schilderend en lange dagen in de tuin werkend waar ik dan mijn eigen groenten verbouw. Oh en natuurlijk een hangmat tussen de appelbomen! Zucht, als ik gezond was (en genoeg geld had) zou ik wel een B&B willen in Frankrijk. Maar ik ben veel te bang dat ik dan beland in “Ik vertrek” tussen alle andere rampgevallen. Dus het blijft een droom, maar wel een fijne!

Onze tweede vakantiedag eindigde in Gimont, op een camperplaats aan de visvijver én aan de doorgaande weg helaas. We maken een wandelingetje rond de visvijver waar een tiental wilde ganzen snel het water in plonst als we eraan komen met onze “jacht”hond. Mooi plaatje.

Gimont, Frankrijk
Even later las ik op een aanplakbiljet over de “Grassemarkt”  die hier elke zondag en woensdag gehouden wordt en speciaal voor de Foie Gras is.
De volgende dag realiseerden we ons pas dat we door de streek van de Foie Gras reden. Bij veel boerderijen werden rondleidingen op het bedrijf gehouden. Nou, ik dacht het toch niet! Ik zie ze toch liever in het wild…

Bietensalade (1)

Wij eten ’s avonds een (bijna volledig) vegetarische maaltijd. Rode bieten, geitenkaas en de basilicumplant hadden we bij ons, als dressing diende zelfgemaakte bramensiroop. De pijnboompitten lagen nog thuis is de kast. Voor een knapperige bite is dat wel lekker. Ik heb het hier (kleine concessie), vervangen door krokant gebakken blokjes rauwe ham.
Erbij een stukje brood… Prima!

Klik hier voor het recept van de rode bieten salade.

Variatietips:
De rode bieten kun je gekookt kopen. Je kunt ze nog roosteren in de oven, besprenkel ze dan met olijfolie. Rauwe bieten kun je ingepakt in aluminiumfolie roosteren. Laat wel afkoelen tot kamertemperatuur voor je de salade aanmaakt.
Eiwitten: geitenkaas, feta, kruidenroomkaas
Pittig: rode ui, lente-ui, witte ui, dunne ringetjes rode peper
Zoet: sinaasappel, perzik, nectarine
Knapperig: pijnboompitten, (gemengde) noten zoals walnoten, macadamia, amandelen, cashewnoten, knapperig gebakken blokjes bacon/gerookt spek of rauwe ham (al dan niet in een vegetarische variant)
Dressing: honing/mosterd, balsamicoazijn/honing, crema di balsamico, een niet te zoete vruchtensaus (bijv. van bramen) en olijfolie

4 thoughts

    1. Het is daar inderdaad heel mooi, ik ben ook wel fan van Frankrijk (niet alleen vanwege het eten). We zijn 6 weken onderweg geweest en ik moet toegeven dat het, nadat ik eraan gewend was, wel heerlijk was om even offline te zijn.
      Maar ik ben er weer 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s