Geroosterde bloemkool

In landen als Spanje en Portugal is volop keuze in groenten. Het leukst is het om naar de markt te gaan in een dorpje of stadje en daar lokale producten te kopen. Helaas is dat niet altijd mogelijk en ben je aangewezen op de plaatselijke supermarkt. Maar ook daar is het aanbod groot genoeg.

Ger.Bloemkool.2015-11-16 (1)
Geroosterde bloemkool met garam masala

Wat dan wel opvalt, is dat je in een restaurant maar zelden een portie verse groenten geserveerd krijgt. Sla is er wel, al dan niet aangekleed met tomaten, geraspte wortel, ui en een olijfje. Oh, en dat is zeker ook lekker, maar na een aantal keren uit eten ben je wel toe aan iets anders. De Portugese keuken is een wereldkeuken, met naast de Moorse ook invloeden uit alle (voormalige) koloniën.

Vandaag hadden we -voor het eerst in zeker 2 maanden- weer eens bloemkool. Die ging wat mij betreft de oven in, maar dan zonder de gebruikelijke kaassaus. Omdat ik niet veel anders in huis had, koos ik voor een kruidenmengsel afkomstig uit India: garam masala. Dit gecombineerd met een beetje knoflook leek me wel geschikt als smaakmaker. Een goede keuze blijkt, alleen al van de geur van deze kruiden als ze in de oven geroosterd worden loopt het water je in de mond. Het geeft ons ook weer een beetje dat vakantiegevoel.
Erbij aten we -heel Nederlands- een biologisch varkenslapje en gekookte aardappelen.

Wat heb je nodig (voor 2 personen): 

  • 1 niet te grote bloemkool

Voor de kruidenmix
P1030966-001

  • 1 el garam massala (te koop in de supermarkt)
  • 1 el milde olijfolie
  • 2 tenen knoflook uit de pers
  • 1/2 tl zout

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht).
    Maak de bloemkool schoon. Verwijder blad en een deel van de stronk, maar laat hem heel.
    Kook in weinig water of stoom de bloemkool in 20 minuten beetgaar. Het is de bedoeling dat de bloemkool nog behoorlijk wat beet heeft.
    Wil je de bloemkool in de Airfryer roosteren, ga dan verder met punt 4.
  2. Meng de ingrediënten voor de kruidenmix.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje.
  3. Leg de bloemkool op een snijplank en laat even uitstomen. Snijd er dan met een scherp mes dikke plakken van. De eerste (en laatste) plak zal uit elkaar vallen, maar als je voorzichtig snijdt dan blijft de rest wel heel. Houdt er eventueel een houten spatel tegen (of vraag een handje van iemand) om te voorkomen dat hij uit elkaar valt. Leg de plakken op de bakplaat en verdeel de kruidenmix erover met een kwast.
    Ger.Bloemkool.2015-11-16 (3) Ger.Bloemkool.2015-11-16 (4) Ger.Bloemkool.2015-11-16 (5)
    Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bloemkool tot de kruidenmix begint te verkleuren. Let op dat het niet aanbrandt.
  4. Verdeel de bloemkool dan in niet te kleine roosjes. Stoom of kook in een bodempje water beetgaar in ca. 5 minuten.
    Verhit de Airfryer tot 180 graden.
    Giet de bloemkoolroosjes af in een vergiet. Laat even uitlekken en schep in een kom. Meng  de ingrediënten voor de kruidenmix en schep goed om met de bloemkool. De olie is nodig om de groente te roosteren, maar ook omdat je kruiden anders weggeblazen worden en verbranden.
    Schep de bloemkoolroosjes in een passende ovenschaal en plaats deze in het mandje van de Airfryer.
    Rooster ongeveer 5-10 minuten tot de bloemkool begint te verkleuren. Controleer na 5 minuten of het niet te hard gaat. Schep eventueel de bloemkoolroosjes een keer om.

Ger.Bloemkool.2015-11-16 (6)

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 5 minuten en 20 (of 5) minuten) kooktijd
Bereiden: 10-15 minuten in de oven, 5-10 minuten in de Airfryer

Advertenties

Een gedachte over “Geroosterde bloemkool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s