De makkelijke keuken is toch wel mijn favoriete keuken. Dat hoeft niet te betekenen dat het smakeloos is, helemaal niet zelfs! Een goed voorbeeld is de bloemkoolsteak op smaak gebracht met je favoriete kruiden of specerijenmengsel. De bloemkoolsteak wordt in de oven geroosterd. Voeg hierbij aardappelpartjes en eventueel een stukje vlees, vis of vega en je hebt een heerlijke maaltijd.

De vakantiekeuken
In landen als Spanje en Portugal is volop keuze in groenten. Het leukst is het om naar de markt te gaan in een dorpje of stadje en daar lokale producten te kopen. Helaas is dat niet altijd mogelijk en ben je aangewezen op de plaatselijke supermarkt. Maar ook daar is het aanbod groot genoeg.
Op vakantie proberen we ook wel vaak groenten te eten, maar dat is toch anders. Als ik dan weer thuis ben, gaat de oven zo snel mogelijk aan. En om nog een beetje de vakantiestemming erin te houden, kies ik voor een makkelijke maaltijd. Dan is deze bloemkoolsteak echt heerlijk. Ik bak meteen aardappelen mee. Voor erbij dan een stukje vis of kikkererwten, dat kan ook mooi mee de oven in. Love’it!
(Dit recept plaatste ik in november 2015 na een vakantie in Spanje en Portugal. Het werd tijd voor een kleine aanpassing en nieuwe foto’s.)
Recept Geroosterde bloemkoolsteak
Bijgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 10 min. | Bereiden: ca. 30 min. | Totale tijd: ca. 40 min. |
INGREDIËNTEN
- 1 bloemkool
- 1-2 tl baharat (of een andere favoriet)
- 1 el milde olijfolie
- ½ tl zout
En verder
- bakplaat met bakpapier of siliconenmatje
- bakkwastje
Bereiding
Laat de bloemkool heel, verwijder het blad en spoel hem schoon. Halveer en snijd uit het midden 2 dikke plakken.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje. Leg de bloemkoolsteaks hier op. Meng de za’atar met de olie en het zout en kwast hiermee de bloemkool aan beide kanten in.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en stel de temperatuur in op 200 oC (of 180oC hetelucht).
Bak de bloemkool ongeveer 30-40 minuten of tot hij gaar is. De gaartijd is afhankelijk van de dikte van de plak. Controleer dit na 20 minuten, verleng de tijd indien nodig.
Opmerking: Je kunt de steaks ook in de airfryer bakken, maar dan kun je er beter maar één tegelijk roosteren. De temperatuur kun je dan verlagen naar 160 graden en eventueel aan het einde van de baktijd 10 of 20 graden verhogen voor een bruin kleurtje.
TIP: Lekker met gebakken aardappelpartjes en romaine sla. De partjes hussel je in olie en leg je na 10 minuten op de bakplaat. De romaine sla (grote in kwarten, kleintjes gehalveerd) kwast je in met hetzelfde oliemengsel als voor de bloemkool en bak je de laatste 5 minuten mee in de oven.
Bewaar deze foto van de Geroosterde bloemkoolsteak op Pinterest.

Ik heb zelf geen airfryer maar ik ga het proberen op de bbq te maken. Wij barbecuen nog best vaak. Ook nu het al weer koud word buiten. Het lijkt me erg lekker om op deze manier bloemkool klaar te maken.
LikeLike