Uien plaattaart

De ingrediënten voor deze hartige taart heb ik meestal wel in huis, want ze gaan bij mij vaak op de pizza. Nu echter vormt bladerdeeg de bodem voor een taart met het zoet van uien, het zoute van de ansjovis, het hartige van de olijven en de geur van verse oregano.

Uienplaattaart

Geen ingewikkeld recept, het bladerdeeg is kant-en-klaar gekocht. Waar je wel de tijd voor moet nemen is het smoren van de uien, zodat ze heerlijk zacht en zoet van smaak zijn. Daarna bouw je de taart op en schuift hem de oven in.
Eet er een frisse gemengde salade bij en je hebt een heerlijke maaltijd! Maar ook koud een geslaagd gerechtje voor een buffet of bij de borrel.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 6 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 20 ontpitte zwarte olijven
  • 8 ansjovisfilets (van goede kwaliteit)
  • 4 dikke uien
  • 1-2 el balsamico azijn
  • peper en zout
  • 1 handje verse oregano blaadjes of 1/2 el gedroogde

Benodigdheden:

  • bakplaat belegd met bakpapier of een siliconenmatje
  • deegroller

Uienplaattaart

Hoe maak je het:

  1. Leg het bladerdeeg in de koelkast om te ontdooien.
    Pel en snipper de uien. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en smoor de uien zachtjes 5-10 minuten tot ze helemaal zacht zijn geworden. Breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de balsamico-azijn toe en laat meebakken tot het vocht verdampt is.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht).
  3. Spreid de plakjes bladerdeeg uit op het aanrecht en laat verder ontdooien. Bekleed de bakplaat met het bakpapier of siliconenmatje.
    Leg de bladerdeegplakjes op elkaar en verwijder hierbij het plastic! Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap en leg dit op het bakblik.
  4. Wil je graag kaas op deze taart, bestrooi dan nu het deeg met de fijn geraspte Parmezaanse kaas.
    Hierop het uienmengsel. Verdeel tenslotte de ansjovis, olijven en de oregano erover.
  5. Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven.
    Eet hem warm of koud met een groene salade.

Uienplaattaart

 

Uienplaattaart

Bereidingstijd: 
Voorbereiden: 30 minuten
Bereiden:
20 minuten (oventijd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s