Vandaag kwam oudste dochter eten. Dat leek me een goed moment om een eigen twist te geven aan een heerlijke stoofschotel van kip en bonen die we in Portugal aten. Het werd een “chili” met als basis runderworstjes en zwarte bonen. De cacao geeft dit gerecht een bijzondere, intense smaak zonder dat het zoet wordt.
Tijdens onze rondreis door Portugal bezochten we ook Tomar, een stad in het binnenland met een prachtig gerestaureerd oud centrum. Je vindt hier ook het Convento do Christo, een adembenemend (Tempeliers) kasteel dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het kasteel is zo groot dat je hier met gemak enkele uren kunt ronddwalen en elkaar kwijtraakt als je niet oplet.
Na de eerste ontdekkingstocht door het oude centrum dronken we eerst op het plein een kopje koffie, waarna we op ons gemak op zoek gingen naar een terrasje voor de lunch. We vonden een piepklein restaurantje met op het menu del dia: een heerlijke stoofschotel van kip en bonen.

In dit gerecht gaan Piri-piri kruiden. Ook hier hebben we op vakantie kennis mee gemaakt en meteen een potje in de plaatselijke super gekocht. Heb je het niet in huis, het lijkt verdacht veel op gedroogde chilipeper en is behoorlijk pittig. De eerste keer dat ik het tijdens het braden over vlees strooide, benam het mij compleet de adem!

Wat heb je nodig (voor 2 personen):
- 2 (bio) runderworstjes
- 1/2 witte ui in blokjes
- 1 teentje knoflook, in dunne plakjes
- mespuntje Piri-piri kruiden (evt. te vervangen door cayennepeper)
- 1/2 tl cacaopoeder
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 tl gedroogde oregano
- een paar druppeltjes balsamico azijn
- 1/4 bouillon blokje
- 1 blikje (400 g) zwarte bonen (bij voorkeur bonen zónder tomatensaus)
- Voor erbij: klein bekertje zure room
- Tortilla’s
Hoe maak je het:
- Haal de worstjes 1/2 uur voordat je begint te koken uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Maak de gehaktballetjes. Zet je vingers of de achterkant van een mes op ongeveer 2 cm vanaf het uiteinde van het worstje en duw het vlees er uit. Ga zo door tot je 4 of 5 “balletjes” hebt. Doe hetzelfde met het tweede worstje. - Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet. Het vocht wordt niet gebruikt.
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes tot ze beginnen te bruien. Voeg dan de uien en knoflook toe en bak tot de ui zacht en een beetje bruin begint te worden.
- Voeg een paar druppels balsamico azijn, de tomatenblokjes, oregano, cacao en piri-piri toe. Laat aan de kook komen en draai het vuur dan lager. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Proef op smaak en voeg eventueel 1/4 bouillonblokje toe. De worstjes en bonen zijn al op smaak, dus er is niet veel extra zout meer nodig. - Voeg na nog eens 5 minuten de zwarte bonen toe en laat deze, zonder te koken, langzaam verwarmen in de saus.
- Rooster de tortilla’s in een tweede koekenpan. Ik vind het lekker als ze knapperig worden en zet het vuur onder de pan behoorlijk hoog. Let dan wel op dat ze niet aanbranden.
Je kunt de tortilla’s eventueel ook in de magnetron opwarmen. - Geef de zure room er apart bij.
Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10-15 minuten
Bereiden: 20 minuten
Serveertip:
Geroosterde groenten, zoals ratatouille, smaken hier heerlijk bij. Zorg er dan voor dat je de groenten in de oven hebt staan als je aan de chili begint. Dan is alles tegelijk klaar.



Dit was echt overheerlijk!
LikeLike
Dank je! Nu nog oefenen op mooiere foto’s 😉
LikeLike
Haha dat komt helemaal goed! De smaak is het belangrijkste 🙂
LikeLike